Hlavní obsah

V Louisvillu postřelili sedm lidí při protestech proti násilí na černoších

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Louisville

Nejméně sedm lidí bylo ve čtvrtek postřeleno při demonstracích v americkém městě Louisville ve státě Kentucky. Jeden člověk je podle agentury AP v kritickém stavu. Protesty rozpoutala smrt Afroameričanů Breonny Taylorové, kterou v březnu zastřelil v jejím domě bělošský policista, a George Floyda, jenž zemřel v pondělí v Minneapolis poté, co mu jiný bělošský policista několik minut klečel na krku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Louisvillu postřelili sedm lidí při protestech proti násilí na černošíchVideo: Reuters

 
Článek

Sedm střelných zranění potvrdila i policie v Louisville, která zatkla několik lidí. Přesné číslo neuvedla. „Žádný z policistů nepoužil služební zbraň,” uvedl pro agenturu AP mluvčí policie seržant Lamont Washington.

V Minneapolisu hoří obchody, lidé trestají smrt černocha

Amerika

V centru města se ve čtvrtek večer sešlo přibližně 500 až 600 protestujících, kteří přišli dát najevo svůj nesouhlas se smrtí Breonny Taylorové, kterou v březnu zastřelil v jejím vlastním domě bělošský policista. Demonstrace navíc podnítil pondělní incident z Minneapolis, kde zemřel Afroameričan George Floyd poté, co mu bělošský policista několik minut klečel na krku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Brutální zásah policie proti Georgovi FloydoviVideo: DARNELLA FRAZIER, AP

„Lidé jednají v emocích, ale jak říkala Breonnina matka: Zachovejme klid, pravda vyjde najevo,” snažil se na Twitteru uklidnit občany starosta Louisville Greg Fischer a zároveň zveřejnil video se zprávou, na které mluví žena, která je údajně příbuznou zastřelené Taylorové.

„Děkujeme, že jste se postavili za Breonnu. Nepřestaneme, dokud nebude vykonána spravedlnost. Prosíme vás ale, abyste se odebrali domů, než se někomu něco stane,” říká žena na videu.

V USA zemřel černoch, kterého zaklekl bělošský policista

Amerika

Breonna Taylorová byla zastřelena 13. března ve svém domě poté, co do něj bez předchozí výzvy vrazila trojice bělošských policistů. Ti měli podezření, že se v domě vyrábějí drogy. Střelbu údajně opětovali poté, co po nich vypálil Taylořin přítel Kenneth Walker. Ten se podle svého právníka pouze bránil, protože se domníval, že do domu vstoupil někdo nelegálně. Walker čelil obvinění z pokusu o vraždu policisty, kvůli koronaviru byl ale z vazby propuštěn a v květnu byla obvinění proti němu stažena.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Násilné protesty v MinneapolisuVideo: Reuters

Protesty proti násilí na černoších se ve čtvrtek po smrti Floyda konaly ve více městech Spojených států včetně Los Angeles, Memphisu, New Yorku či Minneapolisu. Prezident Donald Trump uvedl, že Floydovu smrt již vyšetřuje ministerstvo spravedlnosti i Federální úřad pro vyšetřování.

Foto: Pat McDonogh, Reuters

Dav protestujících lidí v americkém Louisville

Reklama

Výběr článků

Načítám