Hlavní obsah

Smrt v Minneapolis: Podezřelého policistu zatkli a obvinili z vraždy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minneapolis
Aktualizováno

V americkém městě Minneapolis byl v pátek zatčen a obviněn z vraždy bývalý policista Derek Chauvin, který při zásahu klečel na krku George Floyda, jenž při tom prosil o život a stěžoval si, že nemůže dýchat. Floyd krátce po zásahu zemřel. Smrt rozpoutala v USA velké protesty, při nichž byl v pátek zadržel i tým CNN. Tomu se za zásah policie omluvil guvernér Tim Walz.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Brutální zásah policie proti Georgovi FloydoviVideo: DARNELLA FRAZIER, AP

 
Článek

O zatčení Chauvina informoval komisař z oddělení pro veřejnou bezpečnost John Mark Harrington.

Státní zástupce z okresu Hennepin Mark Freeman uvedl, že zatím byl bývalý policista obviněn z vraždy třetího stupně a zabití. „Možná budou následovat další související obvinění,” poznamenal. Podrobnosti slíbil sdělit později.

Zdůraznil, že podezřelý byl zatčen už čtyři dny po činu: „To je výjimečné.” Uvedl, že by jeho tým nepostupoval tak rychle, kdyby nebyl přesvědčen, že má dost důkazů potvrzujících vinu pachatele.

K vyšetřování zbylých tří policistů, kteří se na zásahu podíleli a už byli také propuštěni ze služby, Freeman řekl: „Cítili jsme jako adekvátní se soustředit na nejnebezpečnějšího pachatele.”

Dodal ale, že očekává, že i oni budou obviněni. Minnesotský ministr spravedlnosti stejně jako guvernér Tim Waltz čekají rychlý a spravedlivý proces.

Chavin klečel na Floydovi, který byl podezřelý, že má v autě padělané peníze. Floyd neodstoupil o krok od auta a bránil se zadržení.

V USA zemřel černoch, kterého zaklekl bělošský policista

Amerika

Smrt vyvolala bouřlivé protesty, protože jde o další z řady případů, kdy se dopustil bělošský policista násilí na černochovi. Při demonstracích byla v noci ze čtvrtka na pátek zapálena v Minneapolis policejní stanice, u které Floyd zemřel.

Když přijel do města tým televize CNN, reportér Omar Jimenez byl zadržen i s kameramanem během přímého přenosu. Za hodinu byli propuštěni a guvernér Tim Walz se jim omluvil.

Policisté v Minneapolis zatkli štáb CNN během živého vstupu

Amerika
Foto: Darnella Frazier, ČTK/AP

Záběry, na nichž policista klečí na krku zadržovaného muže

Reklama

Výběr článků

Načítám