Hlavní obsah

Trumpova rozlučka: Stažení tisíců vojáků?

Právo, ČTK, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Dříve ohlášené stahování amerických vojáků má výrazně zrychlit. Půjde zřejmě o jeden z posledních kroků prezidenta Donalda Trumpa. Napsal to web Politico a další média s odvoláním na armádní činitele. V Afghánistánu by pak prý mělo zůstat 2500 vojáků USA, v Iráku zhruba stejný počet.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Prezident USA Donald Trump

Článek

Dosavadní plán počítal s tím, že v první zemi setrvá pět tisíc vojáků, zatímco v druhé zemi tři tisíce.

Republikán Trump, který stále odmítá uznat volební porážku, už dříve řekl, že chce „všechny“ vojáky zpět do Vánoc. Na zmíněnou úroveň by měly být americké síly redukovány k 15. lednu, necelý týden před inaugurací demokrata Joea Bidena, kterého média označila za vítěze voleb.

Proti jsou i někteří Trumpovi stoupenci

Možné stažení sil odmítli i někteří význační Trumpovi spolustraníci, kteří stojí za prezidentem v jeho tažení za zpochybnění výsledků voleb. Proti plánu tak mj. vystoupil i republikánský šéf Senátu Mitch McConnell. Před předčasným stažením varoval v úterý rovněž šéf NATO Jens Stoltenberg.

Zprávu o zrychleném stažení sil dosud oficiálně nepotvrdil Bílý dům ani Pentagon. Koresponduje však s personální čistkou na americkém ministerstvu obrany. Z čela resortu byl nedávno mimo jiné odvolán dosavadní ministr Mark Esper, kterého nahradil Chris Miller. Ten je podle amerických médií vůči Trumpovým plánům vstřícnější.

V Georgii našli hlasy

V americkém státě Georgia, kde Biden jen těsně vyhrál, zatím pokračuje ruční přepočítávání hlasů. Objevili přitom už 2500 dříve nezapočtených hlasů, většinou pro Trumpa. Biden však ve státě zvítězil s náskokem 14 tisíc hlasů.

V Georgii objevili nezapočítané hlasy. Většina byla pro Trumpa

Amerika

Trump prý usiluje o přepočet i ve Wisconsinu. S četnými žalobami na průběh voleb zatím Trump příliš úspěch nemá. O stížnostech přitom musí být rozhodnuto do 8. prosince.

Trumpovo blokování předání moci nemá obdoby

Stávající administrativa jakoukoliv spolupráci s Bidenovým týmem důsledně blokuje, takže spolu nekomunikují ani o postupu proti koronaviru. „Mnoho dalších lidí zemře, pokud nezačneme své kroky koordinovat,“ varoval nyní Biden.

Způsob, jakým Trumpova administrativa blokuje Bidenův tým, podle serveru Politico nemá obdoby nejméně za posledních více než 50 let. Kvůli Trumpovu postupu hrozí, že Biden nebude v lednu dostatečně připraven na převzetí moci. Současnou situací také podle řady bývalých vládních činitelů trpí obraz USA ve světě, protože země pokládaná často za model demokracie působí chaoticky a zranitelně.

Exprávník: Trump inauguraci vypustí

Volby USA

Předání moci v USA je přitom léty prověřený a poměrně jasně daný proces, který ovšem závisí na základním předpokladu, jenž byl dosud pokládán za samozřejmý – odchozí prezident musí uznat svou prohru a svého nástupce. To však Trump odmítá s odvoláním na dosud neprokázaná tvrzení o rozsáhlých volebních podvodech, které podle něj pomohly demokratům.

Podle historika specializujícího se na americké prezidenty Michaela Beschlosse se v minulosti již stalo, že některé odcházející hlavy státu nebyly spokojeny se svou prohrou. Otcové zakladatelé americké unie však podle něj „ani ve svých nejdivočejších snech” nepředpokládali, že by některý prezident odmítl uznat svou prohru a že by nechtěl opustit funkci.

Reklama

Výběr článků

Načítám