Hlavní obsah

Trumpova administrativa zruší Obamou nařízenou regulaci emise skleníkových plynů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vláda Spojených států odstoupí od opatření bývalého prezidenta Baracka Obamy, které mělo regulovat emise skleníkových plynů vypouštěných z elektráren. Oznámil to v pondělí šéf Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Scott Pruitt. Příslušné opatření podepíše v úterý.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Pruitt tvrdí, že Obamův plán překračuje pravomoci federálního zákona nastavením takových standardů, které není možné rozumně splnit. Dodal, že funkcí EPA není skrze omezení „vyhlašovat válku” americkým hospodářským odvětvím.

Pruitt osobně odmítá možnost, že by lidská činnost byla hlavním zdrojem globálních klimatických změn.

Republikánský nástupce demokrata Obamy Donald Trump už v březnu exekutivním nařízením vyzval k prověření a případnému zrušení ekologického plánu svého předchůdce.

Obama svým Plánem čisté energie v roce 2014 zavázal americké tepelné elektrárny k omezení škodlivých emisí do roku 2030 o třetinu stavu z roku 2005. Opatření ale nebylo kvůli žalobám těžebních společností a států ovládaných republikány nikdy uvedeno do praxe.

Reklama

Výběr článků

Načítám