Hlavní obsah

Trump vyzval ke zrušení ústavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco reakce amerických médií a veřejnosti na páteční „šokující odhalení“ Elona Muska o údajné předvolební cenzuře na Twitteru ve prospěch demokratů je zatím spíše vlažná, Donald Trump zareagoval tradičně ve velkém stylu. Vyzval ke zrušení ústavy.

Foto: ČTK/AP

Bývalý prezident Donald Trump při oznámení své nové kandidatury na úřad hlavy USA

Článek

„Zrušíte výsledky voleb z roku 2020 a vyhlásíte správného vítěze, nebo máte připravené nové volby? Masivní podvod takového typu a rozsahu opravňuje zrušit všechna pravidla, nařízení a články, dokonce i ty, které se nacházejí v ústavě,“ napsal Trump na sociální síti Social Truth, kterou založil poté, co mu Twitter zrušil účet.

Požadavkem na zrušení ústavy bývalý americký prezident a možný opětovný kandidát republikánů do Bílého domu reagoval na páteční sérii tweetů Elona Muska a novináře Matta Taibbiho.

Dvojice v nich zveřejnila e-maily a snímky obrazovky zachycující komunikaci mezi zaměstnanci Twitteru, kteří koordinovali cílené omezení dosahu a cenzuru zpráv o skandálu Bidenova syna před klíčovými volbami z roku 2020, v nichž Biden porazil tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa.

Musk obnažuje Twitter. Ukáže prý světu, jak manipuluje veřejnou debatu

Internet a PC

Musk psal o „šokujícím odhalení“, kýžený ohlas se mu ale zatím získat nepodařilo. Slibuje nicméně, že v chrlení důkazů o údajné manipulaci veřejné diskuze bývalým vedením Twitteru bude pokračovat a přijdou ještě silné momenty.

Vzbudil pobouření

Trumpův silný moment už každopádně přišel, byť zatím vzbudil spíš pobouření. Američané jsou na svou ústavu pyšní a citliví. „Takové prohlášení se protiví duchu našeho národa a mělo by být obecně odsouzeno. Americká ústava je posvátný dokument, který již více než 200 let zaručuje, že v naší velké zemi panuje svoboda a právní stát. Ústava sdružuje americký lid – bez ohledu na stranu,“ reagoval na Trumpovo vyjádření pro CNN mluvčí Bílého domu Andrew Bates.

Trump nicméně trvá na tom, že vítězem voleb z roku 2020 je on, nebo by jím alespoň měl být, a že „zakladatelé Spojených států nechtěli a netolerovali by zfalšované a podvodné volby“.

Twitteru hrozí v EU zákaz

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám