Hlavní obsah

Trump vyzradil Rusům, že Izrael pronikl mezi džihádisty vyrábějící nálože do notebooků

New York

Izraelským expertům se podařilo proniknout přes internet do buňky islámských radikálů, která vyvíjela nové výbušniny neodhalitelné při kontrole na letišti. Uvedl to list The New York Times. Kvůli tomu, že výbušniny připomínaly baterie do notebooků, byla zakázána na některých letech elektronika větší než mobil, zejména právě notebooky. Tuto informaci vyzradil americký prezident Donald Trump ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi.

Foto: Maxim Zmeyev/Lucas Jackson/File , Reuters

Americký prezident Donald Trump (vpravo) a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Špičkoví izraelští odborníci před pár měsíci pronikli do malé buňky extremistů vyrábějících v Sýrii nálože. Právě od Izraelců Američané zjistili, že teroristé pracují na výrobě výbušnin, které se nedají odhalit pomocí rentgenu ani dalších skenovacích zařízení na letištích, neboť vypadají přesně jako baterie do laptopů.

Údaje byly natolik přesné, že experti pochopili, jak mohou být tyto nálože odpáleny, sdělil listu The New York Times zdroj obeznámený s touto operací.

Tato informace vedla k okamžitému zákazu přepravovat elektronická zařízení v zavazadlech z deseti letišť v osmi převážně muslimských zemích do USA. Opatření se týkalo letů z jordánského Ammánu, z egyptské Káhiry, z tureckého Istanbulu, z Kuvajtu, marocké Casablanky, saúdskoarabských letišť v Džiddě a Rijádu, z Dubaje a Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech a z katarského Dauhá.

Podobné opatření vydala Velká Británie u letů z Turecka, Libanonu, Jordánska, Egypta, Tuniska a Saúdské Arábie. [celá zpráva] Zákaz byl spojován s nebezpečím útoku Islámského státu.

A právě o této hrozbě řekl americký prezident Donald Trump ruskému ministrovi zahraničí Sergeji Lavrovovi při jeho návštěvě v Bílém domě, což pobouřilo izraelské experty, protože byl vyzrazen kanál, odkud se tato informace získala. Izraelci požadovali závazek, že se informace nikomu nepředá. [celá zpráva]

Trump údajně Rusům prozradil jméno města, kde byly informace získány.

Prezident svůj krok hájil humanitárními důvody a společným bojem proti terorismu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám