Hlavní obsah

Trump se odvolal proti zákazu kandidovat v primárkách ve státě Maine

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký exprezident Donald Trump podal odvolání proti rozhodnutí, které mu znemožňuje kandidovat v primárkách v americkém státě Maine. Informovala o tom zpravodajská agentura The Associated Press (AP). Nejvyšší volební úřednice tohoto amerického státu Shenna Bellowsová zakázala Trumpovi se zúčastnit republikánských primárek v souvislosti s jeho zapojením do útoku na sídlo amerického Kongresu z 6. ledna 2021. Stejně rozhodl i soud v Coloradu, který Trumpovi zakázal kandidovat v polovině prosince.

Foto: Profimedia.cz

Americký exprezident Donald Trump

Článek

Na konci prosince státní tajemnice Bellowsová diskvalifikovala Trumpa z účasti v primárkách na základě málo používaného ustanovení 14. dodatku americké ústavy, který zakazuje ucházet se o veřejné funkce lidem zapleteným do vzpoury.

Trumpovi advokáti již dříve zpochybnili tvrzení Bellowsové, že se bývalý prezident zapojil do vzpoury. Tvrdí navíc, že úřednice, která již dříve Trumpa kritizovala, nemá pravomoc mu zakázat kandidovat ve stranických primárkách, které se uskuteční 5. března.

„Tajemnice se měla vyloučit z případu vzhledem k předpojatosti vůči prezidentu Trumpovi,“ uvedli advokáti bývalého prezidenta. Podle nich navíc tajemnice zakládá své rozhodnutí na nevěrohodných důkazech. O odvolání bude rozhodovat nejvyšší soud ve státě Maine.

Donald Trump není způsobilý pro prezidentský úřad, řekl soud v Coloradu

Amerika

„Je to součást procesu,“ okomentovala Bellowsová pro agenturu AP odvolání amerického exprezidenta. „Mám důvěru ve své rozhodnutí a důvěru v právní stát. Je to proces v Maine a je opravdu důležité, aby především každý z nás, kdo slouží ve vládě, dodržoval ústavu a zákony státu,“ dodala.

Sama Bellowsová již dříve prohlásila, že její názory na politiku bývalého prezidenta neovlivnily její rozhodnutí o tom, zda smí kandidovat v primárkách.

Odvolá se i v Coloradu

Podle agentury AP se také očekává, že Trumpovi advokáti podají v příštích hodinách odvolání k nejvyššímu soudu USA ohledně rozhodnutí nejvyššího soudu státu Colorado, který označil Trumpa za nezpůsobilého vykonávat prezidentský úřad. I v tomto případě soud argumentoval zapojením Trumpa do násilného vniknutí do sídla Kongresu v lednu roku 2021.

Podle agentur je Trump jasným favoritem hlasování o republikánském kandidátovi na prezidenta. Jeho odpůrci podali mnoho podnětů, aby zabránili bývalému prezidentovi kandidovat kvůli útoku na sídlo Kongresu a jeho snahám zvrátit volební výsledky volby amerického prezidenta v roce 2020.

Trump může být stíhaný za činy z doby prezidentského mandátu, rozhodl soud v USA

Amerika

Úřad státního tajemníka je nejvyšším postem ve státě, co se konání voleb týče. Bellowsová je zároveň první volební úřednicí, která jednostranně podobné rozhodnutí přijala. V Coloradu o Trumpově diskvalifikaci rozhodl tamní nejvyšší soud 19. prosince. Naopak nejvyšší soud v americkém státě Michigan stejný krok odmítl.

Dodatek z dob občanské války

V jádru sporů o Trumpovu účast ve volbách leží 14. dodatek americké ústavy, konkrétně jeho třetí paragraf, podle něhož nesmí jakýkoliv úřad, vojenský ani civilní, ve Spojených státech zastávat ten, kdo odpřisáhl věrnost ústavě a následně se dopustil „povstání nebo vzpoury proti (ústavě) nebo poskytl pomoc a útěchu nepřátelům“ ústavy.

Opatření bylo do zakládajícího dokumentu přidáno po občanské válce a mělo zajistit, aby se o úřad nemohli hlásit zástupci Konfederace. Jeho uplatňování je však podle médií poměrně neprobádanou otázkou, stále více pozornosti se tak upírá k nejvyššímu soudu ve Washingtonu, aby ve věci vynesl konkrétnější verdikt.

Po Coloradu vyřadil Trumpa z primárek i stát Maine

Zahraniční

Prezidentské volby v USA: Kdy budou, jaká jsou pravidla a kandidáti

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám