Hlavní obsah

Trump může být stíhaný za činy z doby prezidentského mandátu, rozhodl soud v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Čerstvý verdikt opět přiblížil možnost, že Donald Trump skutečně stane před soudy ve čtveřici kriminálních obvinění, která jsou proti němu vedena. Nejzávažnější z nich mu dává za vinu pokus nelegálně zvrátit volební porážku v roce 2020.

Foto: Michael Wyke, ČTK/AP

Americký exprezident Donald Trump chce zpět do Bílého domu, jeho právní problémy se ale vrší

Článek

Donald Trump nemá imunitu vůči trestním obviněním za kroky, které podnikl jako prezident, rozhodla v pátek ve Washingtonu federální soudkyně. Odmítla tak požadavek Trumpova právního týmu, aby se soud nezabýval jeho obviněním ze spiknutí s cílem zvrátit volební prohru v roce 2020. Trumpa tehdy v prezidentských volbách porazil Joe Biden. Informaci přinesla agentura Reuters.

Soudkyně Tanya Chutkanová konstatovala, že neexistuje žádný právní základ pro tvrzení, že američtí prezidenti nemohou čelit obvinění z trestných činů v momentě, kdy již nejsou ve funkci. „Obviněný může být předmětem federálního vyšetřování, obžaloby, stíhání, odsouzení a trestu za jakékoli trestné činy spáchané během výkonu funkce,“ uvedla podle AP.

Soudní verdikt opět o něco přiblížil možnost, že se Trump bude ze svých činů muset zodpovídat před porotou. Jeden takový soud by měl začít v březnu, exprezident se ale může odvolat a není vyloučené, že případ skončí u Nejvyššího soudu.

Nejen Biden. Trumpovy stále častější přeřeky mohou být pro prezidentskou kampaň problém

Amerika

Sedmasedmdesátiletý politik, který vykonával úřad prezidenta USA v letech 2017 až 2021, se příští rok chce o nejvyšší funkci znovu ucházet. Mezi republikánskými kandidáty zatím s přehledem vede, a pokud by získal stranickou nominaci, průzkumy ukazují, že souboj s úřadujícím prezidentem Joem Bidenem by byl velmi těsný.

Sám Trump opakovaně tvrdí, že čtveřice kriminálních obvinění, kterým nyní čelí, je politicky motivovaná. Považuje se za nevinného.

Federální odvolací soud rovněž v pátek dal zelenou i občanskoprávním procesům, v nichž je Trump žalován za podíl na násilnostech v sídle Kongresu 6. ledna 2021. Trojice soudců odmítla argument Trumpova týmu, že exprezident za své činy nemůže být hnán k odpovědnosti, protože se na něj automaticky vztahuje „prezidentská imunita“.

Trumpovi ubyl další soupeř, z prezidentského klání odstoupil senátor Scott

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám