Hlavní obsah

Donald Trump není způsobilý pro prezidentský úřad, řekl soud v Coloradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Denver

Výrok nejvyššího soudu v Coloradu diskvalifikuje bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa z hlasování v prezidentských primárkách v tomto federálním státě USA. Jde o první podobný verdikt v historii Spojených států, exprezident se proti němu hodlá odvolat.

Foto: Godofredo A. Vásquez, ČTK/AP

Bývalý prezident USA Donald Trump

Článek

Trump podle výroku soudu není způsobilý znovu vykonávat svůj někdejší úřad. Tribunál se ve výroku odvolal na 14. dodatek americké ústavy kvůli Trumpově podílu na násilnostech v sídle Kongresu 6. ledna 2021.

Exprezidentovi právníci uvedli, že se proti diskvalifikaci odvolají k  nejvyššímu soudu USA, který má v ústavních záležitostech poslední slovo.

Rozhodnutí nejvyššího soudu v Coloradu činí z Trumpa prvního prezidentského kandidáta v historii USA, který je považován za nezpůsobilého ucházet se o Bílý dům podle zmíněného 14. dodatku americké ústavy. To se aplikuje velmi zřídka a zakazuje zastávat úřad činitelům, kteří se zapojili do „povstání nebo vzpoury“, napsala agentura Reuters.

„Tihle chlápci půjdou sedět.“ Žalobkyně bude chtít Trumpa a spol. dostat do vězení

Amerika

Rozhodnutí se vztahuje pouze na nadcházející republikánské primárky v Coloradu, ale verdikt by mohl ovlivnit i Trumpův status pro prezidentské volby v listopadu 2024.

Trumpa dohání útok na Kapitol

Podle autorů žalob lze za podporování vzpoury považovat Trumpovo jednání ve dnech a týdnech před 6. lednem 2021, kdy dav jeho příznivců narušil schvalování výsledků prezidentských voleb v Kongresu. Trump předtím odmítl uznat svou porážku a místo toho stoupence burcoval výmysly o podvodech při hlasování. Pokračoval v tom i na mítinku u Bílého domu bezprostředně před útokem na Kapitol.

„Nejvyšší soud Colorada dnes večer vydal zcela chybné rozhodnutí a my rychle podáme odvolání k nejvyššímu soudu Spojených států a souběžnou žádost o pozastavení tohoto hluboce nedemokratického rozhodnutí,“ uvedl mluvčí Trumpova štábu Steven Cheung.

Donald Trump zastával prezidentský úřad USA v letech 2017 až 2021 a o funkci se hodlá znovu ucházet. V průzkumech veřejného mínění mezi republikánskými voliči zatím nad stranickými konkurenty jasně vede a vypadá jako pravděpodobné, že získá nominaci své strany do voleb.

Prezidentské volby se v USA budou konat 5. listopadu 2024 a i přes čerstvý soudní výrok je možné, že se v nich zopakuje souboj z předchozího hlasování v roce 2020 mezi Trumpem a úřadujícím prezidentem demokratem Joem Bidenem.

„Mluvil jako Hitler.“ Trump si nebral s migranty žádné servítky

Amerika

Prezidentské volby v USA: Kdy budou, jaká jsou pravidla a kandidáti

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám