Hlavní obsah

Po Coloradu vyřadil Trumpa z primárek i stát Maine

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní tajemnice amerického státu Maine Shenna Bellowsová diskvalifikovala bývalého šéfa Bílého domu Donalda Trumpa z hlasování v prezidentských primárkách. Po Coloradu jde o druhý americký stát, který k tomuto kroku přistoupil v souvislosti se zapojením exprezidenta do útoku na sídlo amerického Kongresu z 6. ledna 2021.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Republikánský kandidát na prezidenta a bývalý šéf Bílého domu USA Donald Trump na nedávném mítinku v Durhamu

Článek

Proti rozhodnutí Bellowsové se lze odvolat u mainského soudu a Trumpova kampaň už v reakci oznámila, že tak učiní, informovala tisková agentura AP.

Úřad státního tajemníka je nejvyšším postem ve státě, co se týče konání voleb. Demokratka Bellowsová je zároveň první volební úřednicí, která jednostranně podobné rozhodnutí přijala.

V Coloradu o Trumpově diskvalifikaci rozhodl tamní nejvyšší soud 19. prosince. Naopak nejvyšší soud v americkém státě Michigan tento týden podobný krok odmítl.

Trump slíbil, že se odvolá i proti verdiktu coloradského soudu. Na americký nejvyšší soud se ve čtvrtek obrátila i Republikánská strana v tomto státě.

Bellowsová podle AP dospěla k závěru, že Trump, favorit na republikánskou nominaci v roce 2024, podněcoval vzpouru, když šířil nepravdivá tvrzení o podvodech na voličích v prezidentském hlasování v roce 2020 a poté vyzval své příznivce, aby pochodovali na Kapitol a zabránili zákonodárcům v potvrzení hlasování.

Donald Trump není způsobilý pro prezidentský úřad, řekl soud v Coloradu

Amerika

Prezidentské volby v USA: Kdy budou, jaká jsou pravidla a kandidáti

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám