Hlavní obsah

Trump: NATO by na pomoc napadeným USA nepřišlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severoatlantická aliance by v případě napadení Spojeným státům americkým nepomohla, míní znovu kandidující americký exprezident Donald Trump. „Utrácíme, platíme za NATO a nedostáváme za to tolik,“ řekl na mítinku v Las Vegas.

Foto: Ronda Churchill, Reuters

Americký exprezident Donald Trump během projevu v Las Vegas

Článek

Republikánský protikandidát obhajujícího demokrata Joea Bidena přitom už během svého působení v Bílém domě označoval NATO za „zastaralé“ s tím, že je třeba přehodnotit smysl Aliance.

„Nerad vám to o NATO říkám, ale kdybychom někdy potřebovali jejich pomoc, řekněme, že bychom byli napadeni, nevěřím, že by tam byli. Nevěřím. Znám lidi. Znám je. Mohu vám říci zemi po zemi, kdo by tam byl, ale nevěřím, že by tam byli,“ pronesl nyní Trump.

Rusko může napadnout NATO, připouští Němci

Evropa

Někteří uživatelé sociálních sítí pak Trumpovi v reakci připomínali, že článek 5 Washingtonské smlouvy o kolektivní obraně Aliance vůbec poprvé v historii aktivovala po teroristických útocích z 11. září 2001, kdy islamisté udeřili na území USA.

Trump opakovaně ostře kritizuje evropské spojence USA za to, že neutrácejí dost na svou armádu. Vymezuje se také proti objemu vojenské pomoci poskytnuté Bidenovou administrativou na pomoc Ruskem napadené Ukrajině.

„Nemáme pro sebe munici a hodně rozdáváme,“ řekl loni Trump, který zase při jiné příležitosti sliboval, že pokud bude znovu zvolen, ukončí konflikt mezi Moskvou a Kyjevem do 24 hodin a obnoví mír.

Republikáni nyní v Kongresu schválením protiimigračních opatření podmiňují podporu rozsáhlého balíku navrženého Bidenem, jehož součástí je i zhruba 60 miliard dolarů (skoro 1,4 bilionu Kč) na vojenskou i ekonomickou podporu Ukrajiny.

Zákonodárci nyní jednají o kompromisním návrhu. Trump možnou dohodu dopředu zkritizoval. Kompromis podle něj počítá s „pokračováním invaze do Ameriky a posíláním miliard dolarů“ do jiných zemí.

Kongres USA přijal zákon zakazující prezidentovi jednostranně vystoupit z NATO

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám