Hlavní obsah

Kongres USA přijal zákon zakazující prezidentovi jednostranně vystoupit z NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Kongres v rámci návrhu zákona o obranné politice známého pod zkratkou NDAA schválil opatření, které zakazuje i budoucím prezidentům jednostranně, tedy bez souhlasu Kongresu, opustit Severoatlantickou alianci (NATO). Informoval o tom v pátek server The Hill. Zákon NDAA včetně tohoto opatření podle očekávání podepíše prezident Joe Biden.

Foto: Charlie Neibergall, ČTK/AP

Bývalý prezident Trump během kampaně na prezidentský post

Článek

Opatření do NDAA prosadili senátoři Tim Kaine a Marco Rubio, demokrat a republikán, a podle senátorů prokazuje „americkou podporu Alianci, která je základním kamenem (americké) národní bezpečnosti“ a „dává silný signál autoritářským režimům po celém světě, že svobodný svět zůstává jednotný“.

Americké členství v NATO za svého působení v Bílém domě kritizoval bývalý prezident a nyní pravděpodobný republikánský nominant do příštích voleb Donald Trump. Už v roce 2000 Trump ve své knize „The America We Deserve“ (Amerika, kterou si zasloužíme) napsal, že „stažení se z Evropy by zemi zachránilo ročně miliony dolarů“, připomněl list The New York Times (NYT).

V roce 2018 Trump už coby prezident zpochybnil klíčový, pátý článek smlouvy o společné obraně, když se ptal, zda by se USA měly podílet na obraně malého státu, jako je Černá Hora, která je tisíce kilometrů daleko. Trump rovněž kritizoval, že evropští partneři z Aliance neplní svůj závazek vydávat na obranu alespoň dvě procenta svého HDP.

„Tihle chlápci půjdou sedět.“ Žalobkyně bude chtít Trumpa a spol. dostat do vězení

Amerika

Trumpův možný návrat do Bílého domu v přespříštím roce působil v posledních měsících obavy v evropských diplomatických kruzích, píše NYT. Trump sám svůj postoj k NATO během své nové prezidentské kampaně příliš neakcentuje a na svém předvolebním webu uvádí: „Musíme dokončit proces zásadního přehodnocení účelu NATO a jeho mise, který zahájila moje administrativa (v letech 2016 až 2020, pozn. ČTK).“

Letošní obranné výdaje jsou v porovnání s rokem 2014 výrazně vyšší u drtivé většiny ze 31 členských států Aliance, připomíná týdeník Economist s odkazem na alianční data. Po loňském začátku ruské invaze na Ukrajinu kolem 20 evropských států oznámilo, že zvýší své obranné rozpočty.

Ztrácím s vámi trpělivost, napsal Trump státům NATO

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám