Hlavní obsah

Tři Američané a Rus odstartovali k ISS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v pondělí ve 4:53 SEČ z mysu Canaveral na Floridě odstartovala nosná raketa Falcon 9 s pilotovanou kosmickou lodí Crew Dragon Endeavour společnosti SpaceX. Na palubě jsou v rámci této mise Crew-8 tři američtí astronauti a jeden ruský kosmonaut. Čtyřčlenná posádka lodě, jejíž start byl několikrát odložen, má na ISS dorazit v úterý.

Foto: John Raoux, ČTK/AP

Start rakety Falcon 9 s modulem Crew Dragon americké společnosti SpaceX

Článek

K vesmírné stanici asi 420 kilometrů nad Zemí by měl modul dorazit v úterý 5. března kolem 9:00 SEČ, jak vyplývá z informací od amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

V přímém přenosu NASA-SpaceX bylo vidět, jak 25 pater vysoká raketa stoupá ze startovací věže a devět zažehnutých motorů rozzářilo noční oblohu. Podle společnosti SpaceX raketa při startu spotřebovává více než 2,6 milionu litrů paliva za vteřinu.

Horní stupeň Falconu dopravil modul Endeavour na počáteční oběžnou dráhu devět minut po startu, přičemž živě vysílaný videozáznam z kabiny ukazoval čtyři členy posádky připoutané vedle sebe a oblečené do bíločerných leteckých kombinéz s přilbami.

Indie představila čtveřici adeptů pro svůj první let do kosmu s posádkou. Výcvik měli v Rusku

Věda a školy

Posádce velí Matthew Dominick, 42letý astronaut americké NASA. Na orbitální komplex s ním směřují také 64letý Michael Barratt, vystudovaný lékař a zkušený astronaut, který let pilotuje, a 53letá astronautka Jeanette Eppsová.

Čtvrtým členem posádky je 41letý ruský kosmonaut Alexandr Grebjonkin. Pro všechny členy týmu kromě Barratta je tato mise prvním letem do vesmíru v jejich kariéře.

„Jedná se o pátý let této kosmické lodě od jejího uvedení do provozu v květnu 2020,“ doplnil na síti X specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT.

Půl roku na ISS

Astronauti posádky Crew-8 na ISS stráví šest měsíců. Vystřídají předchozí misi Crew-7, jejíž členové se na Zemi vrátí týden po příletu svých kolegů. Jedná se o Američanku Jasmin Moghbeliovou, Dána Andrease Mogensena, Japonce Satošiho Furukawu a Rusa Konstantina Borisova.

Let nové posádky na ISS odložen na neděli, počasí ale opět nejisté

Věda a školy

Kromě těchto čtyř z mise Crew-7 jsou na palubě orbitální stanice aktuálně ještě americká astronautka Loral O’Harová a ruští kosmonauti Nikolaj Čub a Oleg Kononěnko.

Mezinárodní vesmírná stanice je jedním z posledních míst, kde Rusko a Spojené státy spolupracují navzdory ruské invazi na Ukrajinu, kvůli které jsou vztahy mezi oběma velmocemi nejhorší za poslední desítky let.

Koncem loňského prosince ruská vesmírná agentura Roskosmos oznámila, že se s NASA dohodla na prodloužení programu společných letů na ISS do roku 2025.

Roskosmos tvrdí, že se dohodl s Američany na prodloužení společných letů na ISS

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám