Hlavní obsah

Indie představila čtveřici adeptů pro svůj první let do kosmu s posádkou. Výcvik měli v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Indická kosmická agentura ISRO v úterý představila čtveřici pilotů vojenského letectva, kteří byli zařazeni do užšího výběru pro první indický let do vesmíru s lidskou posádkou plánovaný na příští rok. Informovala o tom zpravodajská stanice BBC. Adepti, kteří na oběžné dráze stráví tři dny, podstoupili náročný 13měsíční výcvik v Rusku.

Foto: Profimedia.cz

Indie představila čtveřici adeptů pro svůj první let do kosmu s posádkou.

Článek

Loni v říjnu Indie provedla klíčový test před chystaným vysláním lidské posádky do vesmíru. Zkušební let otestoval fungování záchranného systému pro posádku.

Pokud Indie uspěje, stane se po Sovětském svazu (Rusku), Spojených státech a Číně čtvrtou zemí světa, která pilotovanou misi do vesmíru vypraví.

Čtveřice pilotů - Prašánt Bálakrišnan Nájar, Adžit Krišnan, Angad Pratáp a Šubhánšu Šukla - byla představena ve středisku ISRO ve městě Tiruvanantapuram, které je metropolí jihoindického státu Kérala.

„Únikový systém zafungoval.“ Indie zvládla test pro vyslání lidské posádky do vesmíru

Věda a školy

„Nejsou to jen jména čtyř lidí. Jsou to čtyři experti, kteří ponesou do vesmíru ambice 1,4 miliardy Indů. Gratuluji jim a přeji jim to nejlepší,“ prohlásil indický premiér Naréndra Módí.

Přípravy na misi Gaganján, jejíž rozpočet je 90 miliard rupií (zhruba 25 miliard korun), probíhají v několika centrech ISRO. Piloti byli vybráni na základě rozsáhlých fyzických a psychologických testů, poté se připravovali v Hvězdném městečku u Moskvy.

V tréninku nyní pokračují v Indii, věnují se mj. též posilování, plavání či józe.

Podle agentury Reuters není jasné, jestli budou na palubě mise všichni čtyři. Dřívější zprávy hovořily o tříčlenné posádce.

To ostatně potvrdil i tuzemský odborník na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT. „Tři se stanou členy posádky při prvním pilotovaném letu indické kosmické lodi Gaganján. Mohou se účastnit také mise na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS),“ napsal k tomu na síti X.

Úspěšné období indické kosmonautiky

Jak dále informoval zpravodajský server BBC News, Indové nyní zároveň ukázali humanoidní robotku jménem Vjómmitra, kterou se ISRO chystá vyslat do kosmu již letos.

Indická vesmírná observatoř dorazila na místo, odkud má pozorovat Slunce

Věda a školy

Loňský rok byl pro indický vesmírný program velmi úspěšný. V srpnu se Indie stala první zemí světa, které se podařilo přistát v blízkosti neprobádaného jižního pólu Měsíce, a v září vypustila svou raketu s kosmickou observatoří ke studiu Slunce.

Do roku 2040 plánuje Indie pilotovanou misi na Měsíc.

Indie zatím nedokázala obnovit spojení se svým vozítkem na Měsíci

Věda a školy

Indie chce do roku 2040 vyslat na Měsíc svého astronauta

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám