Hlavní obsah

Spalovna syrských bojových jedů čeká na rozkaz k vyplutí

Právo, CNN, roš
Aktualizováno

Americká nákladní loď Cape Ray, přebudovaná na spalovnu chemických zbraní, čeká ve virginském Portsmouthu na rozkaz vyplout do Středomoří, kde od osmičlenné severské flotily převezme 500 tun syrských jedů a na volném moři je neutralizuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Plovoucí spalovna chemických zbraní Cape RayVideo: Reuters

 
Článek

Rick Jordan, kapitán šedého 197,5 metru dlouhého plavidla, jež dosud přepravovalo americkou vojenskou techniku do válečných zón, zatím podle listu The New York Times (NYT) neví, v které konkrétní zemi zakotví.

Aranžmá operace, kterou řídí mezinárodní Organizace pro likvidaci chemických zbraní (OPCW), počítalo podle rezoluce Rady bezpečnosti OSN s tím, že zmíněných 500 tun přepraví syrská armáda nejspíš do přístavu Lakatíja už k 31. prosinci. Damašek však nabral zpoždění. V zemi dál zuří válka proti režimu prezidenta Bašára Asada i mezi povstalci navzájem.

Arzenál je třeba svézt z více než 20 lokalit a dopravit po dálnici k Lakatíji, přičemž tuto dopravní tepnu stále ohrožují útoky rebelů.

Neutralizace má trvat asi 90 dní

OPCW mezi důvody zdržení uvedla také špatné počasí a logistické problémy.

Osm lodí z Dánska a Norska (každá země poskytla dvě nákladní a dvě válečná plavidla) se už jednou vrátilo do kyperského Limasolu. V pátek se však přemístily přímo do syrských teritoriálních vod, kde čekají na další pokyny.

To signalizuje, že věci se mohou dát brzy do pohybu. Už počátkem února má Sýrie ze svého území vyvézt dalších 700 tun bojových jedů.

Foto: Larry Downing, Reuters

Kapitán lodi Cape Ray Rick Jordan

Americkou loď Cape Ray, postavenou v roce 1977, si ale ještě minulý týden v Portsmouthu prohlédli novináři. Přestože USA už mají s ničením chemických zbraní mimo průmyslová zařízení na svém území jistou praxi, půjde o zcela novou zkušenost.

„Ještě před rokem bychom to nebyli s to uskutečnit,“ citoval deník NYT náměstka ministra obrany Franka Kendalla. Zařízení, které bylo dokončeno teprve loni, ničí jedovaté zbraně spalováním vysokou teplotou a jejich mísením s hydroxidem sodným a dalšími chemikáliemi. Na palubě Cape Ray bude proces neutralizace zajišťovat 63 technických specialistů.

Celkem má proces trvat zhruba tři měsíce. Výsledným produktem jsou látky s toxicitou běžně nebezpečného průmyslového odpadu. Které země tyto spaliny převezmou k definitivnímu zpracování, se ještě neví.

Zatím nebylo ani upřesněno, v které části Středomoří se vše odehraje. V každém případě v této roční době skýtá klidnější vody než třeba nepokojný Atlantik.

Čínská fregata už kotví na Kypru
Čínská válečná loď Jenčcheng, která bude doprovázet plavidla vyvážející ze Sýrie chemické zbraně, v sobotu zakotvila na Kypru.
Raketová fregata bude střežit norsko-dánský konvoj
„Čína podporuje snahy mezinárodního společenství zničit syrský chemický arzenál a přejeme této operaci úspěch,“ řekl čínský velvyslanec na Kypru Liou Sin-šeng.

Reklama

Související články

Chemické zbraně v Sýrii nasadili až pětkrát

V rámci ozbrojeného konfliktu v Sýrii se chemické zbraně použily nejméně jednou, možná ale až pětkrát. Stojí to v konečné zprávě, kterou inspektoři OSN předali...

Výběr článků

Načítám