Hlavní obsah

Chemické zbraně v Sýrii nasadili až pětkrát

New York

V rámci ozbrojeného konfliktu v Sýrii se chemické zbraně použily nejméně jednou, možná ale až pětkrát. Stojí to v konečné zprávě, kterou inspektoři OSN předali ve čtvrtek v New Yorku šéfovi OSN Pan Ki-munovi. Zpráva, kterou se má v pondělí zabývat Rada bezpečnosti OSN, neuvádí, kdo tyto zbraně hromadného ničení použil.

Foto: Reuters

Syřan, podle povstalců zasažený plynem, dýchá pomocí kyslíkové masky.

Článek

Zpráva hovoří o důkazech a věrohodných informacích ohledně použití chemických zbraní při útoku koncem srpna v Ghútě u Damašku, jak inspektoři uvedli již v předběžné zprávě v září. [celá zpráva]

Nově podle agentur inspektoři vedení Švédem Akem Sellströmem nyní zmiňují další čtyři případy, kdy chemické zbraně mohly být podle nich také použity.

Z použití chemických zbraní se vzájemně obviňují syrská vláda a opozice. Zprávy o použití chemických zbraní v konfliktu rozběhly široká diplomatická jednání, která v září završilo přijetí rezoluce RB OSN. Rezoluce podobnou akci odsoudila a zakázala syrskému režimu vyrábět i skladovat chemické zbraně. Nařídila Damašku spolupracovat při jejich likvidaci.

Damašek s tím souhlasil a poskytl seznam lokalit, kde zbraně skladuje a vyrábí. Mezinárodní společenství nyní připravuje likvidaci syrského chemického arzenálu. Podle rezoluce Rady bezpečnosti OSN se to má stihnout do půlky příštího roku. [celá zpráva]

Amnesty International kritizuje EU

Mezinárodní organizace Amnesty International (AI) ve své čerstvé zprávě kritizovala státy Evropské unie za neochotu přijmout uprchlíky ze Sýrie. Podle AI nabídla Unie přijetí 12 000 Syřanům, což je pouze půl procenta z 2,3 miliónu lidí, kteří před boji uprchli do ciziny, 97 procent z nich přijaly státy, které se Sýrií sousedí.

"EU selhala v úkolu poskytnout útočiště uprchlíkům, kteří kromě života přišli o vše. Je připravena přijmout jen nepatrný počet z nich. Evropští vůdci by se měli stydět," řekl generální tajemník AI Salil Shetty.

Z přehledu Amnesty vyplývá, že přesídlení nabídlo pouze deset zemí Unie. Největší velkorysost z nich projevilo Německo, které chce přijmout 10 000 uprchlíků. Osmnáct unijních zemí, mezi nimiž je Británie, Itálie i Česká republika, nenabídly vůbec žádnou kapacitu. České ministerstvo vnitra sdělilo, že ČR nepatří mezi cílové země syrských uprchlíků.

Reklama

Výběr článků

Načítám