Hlavní obsah

Sněmovna Kongresu USA odsouhlasila prvních deset miliard na Sandy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dolní komora amerického Kongresu, Sněmovna reprezentantů v pátek odsouhlasila první balíček pomoci obětem velké bouře Sandy, která koncem října zpustošila severovýchodní pobřeží USA. Pomoc ve výši 9,7 miliardy dolarů (188,5 miliardy korun) má jít na pokrytí nenadálých nákladů na škody způsobené místními záplavami. Očekává se, že Senát opatření odhlasuje také ještě v pátek, uvedla agentura AP.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Sea Bright, stát New Jersey po řádění hurikánu Sandy

Článek

Vláda amerického prezidenta Baracka Obamy žádá Kongres o uvolnění až 60,4 miliardy dolarů (1,18 biliónu Kč) na pokrytí nákladů škod. Narazil nicméně na odpor republikánů v Kongresu, kteří se snaží přitlačit vládní demokraty k co největším úsporným opatřením v oblasti státních výdajů.

Necelých sedm desítek republikánských poslanců proto hlasovalo proti schválení pomoci, navzdory nátlaku republikánského guvernéra státu New Jersey Chrise Christieho, jehož území patří k nejvíce postiženým oblastem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Newyorčané jsou vyčerpaní, chybí jim benzín, elektřina a zima se blížíVideo: Reuters

Hurikán Sandy zasáhl koncem října Jamajku, Haiti, Dominikánskou republiku, Bahamy, Kanadu a nakonec východní pobřeží USA, včetně New Yorku. Živelní pohroma zabila 253 lidí, z toho 131 v USA, a způsobila škody asi za 52,4 miliardy dolarů. Šlo o největší bouři v Atlantiku co do délky zasaženého území, tedy zhruba 1800 kilometrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám