Hlavní obsah

Skončil jsem jako Navalnyj, prohlásil Trump ke své desetimiliardové pokutě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý americký prezident Donald Trump v televizi Fox News přirovnal svoji více než desetimiliardovou pokutu, kterou jemu a jeho firmám uložil minulý týden newyorský soud, k uvěznění a smrti Alexeje Navalného, největšího ruského opozičního předáka a oponenta prezidenta Vladimira Putina. Informuje o tom agentura The Associated Press (AP).

Foto: Profimedia.cz

Americký exprezident Donald Trump v televizi Fox News

Článek

„Je to hrozná věc, ale děje se to i v naší zemi,“ prohlásil Trump ke smrti Navalného. K tomu přidal myšlenku, že Spojené státy se kvůli jeho obviněním „v mnoha ohledech mění v komunistickou zemi“. „Čtyřikrát jsem byl obviněn. A to všechno jen kvůli tomu, že jsem v politice,“ dodal Trump, na něhož odkazuje agentura AP.

Americký exprezident přirovnal svoji situaci k Navalnému v souvislosti s rozsudkem newyorského soudu z minulého týdne, který Trumpovi nařídil dohromady i s úroky zaplatit 454 milionů dolarů (přes 10,6 miliardy korun) jako pokutu za zveličování hodnoty svého majetku v komunikaci s bankami a pojišťovnami.

„Je to taková forma Navalného,“ prohlásil k uložené pokutě Trump. „Je to forma komunismu, fašismu,“ přirovnal, aniž by svůj myšlenkový pochod jakkoli dále rozvedl.

Sbírka Trumpovi nepomůže. Na obří pokutu se zatím vybraly necelé dvě desetiny procenta

Amerika

V televizi Fox News Trump dále vyjádřil lítost nad smrtí Navalného, z níž prezident Joe Biden a další západní představitelé včetně manželky zesnulého předáka Julii Navalné obvinili ruského prezidenta Vladimira Putina.

„To, co se stalo Navalnému, je velmi smutné. Je velmi statečný muž, byl velmi statečný muž, byl to statečný člověk,“ prohlásil poněkud zmateně Trump. „Vrátil se, mohl zůstat pryč (v Německu - pozn. red.), a upřímně by to tak bylo asi lepší, kdyby zůstal a mluvil zvenčí,“ uvedl dále současný republikánský kandidát na prezidenta, který se o druhé období v Bílém domě bude ucházet ve volbách letos v listopadu.

Trump ve Fox News o Putinovi nijak nemluvil, což je podle agentury AP v souladu s jeho dlouhodobou snahou odmítat jakékoli odsouzení ruského prezidenta. AP zároveň připomněla Trumpovo „pochlebování“ šéfovi Kremlu, které sahá až do doby, kdy byl Trump v letech 2017-2021 prezidentem USA. V roce 2018 dokonce prohlásil, že v otázce vměšování Ruska do amerických voleb šéfovi Kremlu důvěřuje víc než vlastním tajným službám.

Ruský opoziční lídr Navalnyj je po smrti

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám