Hlavní obsah

Sbírka Trumpovi nepomůže. Na obří pokutu se zatím vybraly necelé dvě desetiny procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký exprezident Donald Trump musí do půlky března včetně úroků složit v hotovosti zhruba 450 milionů dolarů (přes 10,5 miliardy korun) jako pokutu za zveličování hodnoty svého majetku v komunikaci s bankami a pojišťovnami. Se zaplacením se mu pokouší pomoct jeho podporovatelé, během čtyř dnů se jim ale podařilo vybrat pouze 655 tisíc dolarů (přes 15 milionů korun), což nejsou ani dvě desetiny procenta toho, co Trump musí zaplatit.

Foto: Profimedia.cz

Americký exprezident Donald Trump

Článek

Sbírku založila v den rozsudku newyorského soudu Elena Cardonová, manželka amerického influencera Granta Cardona, která sama sebe nazývá „horlivou zastánkyní amerických hodnot“ a „obhájkyní spravedlnosti“.

V popisu sbírky Cardonová uvádí, že pokuta „zpochybňuje rovnováhu spravedlnosti“ a že jde o nepřiměřený pokus o umlčení hlasu Donalda Trumpa, který popisuje jako hlas, „jenž stojí v čele obhajoby americké síly, prosperity a bezpečnosti“.

Jak se ale zhruba po čtyřech dnech od založení ukázalo, sbírka Trumpovi s největší pravděpodobností moc nepomůže. Pokud by lidé přispívali tempem posledních čtyř dnů, americký exprezident bude rád, když mu lidé přispějí pět milionů dolarů, což bude představovat jen něco málo přes procento pokuty.

Pozlacené Trumpovy tenisky šly na dračku. Podepsaný pár získal původem ruský byznysmen

Volby USA

Trump ale nelení a snaží se peníze získat i z vlastní iniciativy. Svým fanouškům totiž nabídl boty ve stylu amerického prezidenta za 399 dolarů (asi 9360 korun) nebo kolínskou vodu za 99 dolarů (asi 2320 korun).

Trumpovy teniskyVideo: AP

„Je to něco, o čem jsem mluvil 12, 13 let. A myslím, že to bude velký úspěch,“ prohlásil Trump o vysoké obuvi nazvané „Nikdy se nevzdávej“. Trumpovy sportovní boty mají lesklou zlatou barvu a je na nich velké písmo T a náčrtek americké vlajky.

Má na to?

Jak uvedla agentura Reuters, pokuta uložená newyorským soudem může být pro Trumpa obrovský problém. Rozsudek mu totiž zakazuje žádat o úvěry od bank registrovaných nebo zřízených v New Yorku, což by Trumpovi mohlo přidělat vrásky ve snaze půjčku získat.

Sám americký exprezident loni v dubnu uvedl, že má v hotovosti zhruba 400 milionů dolarů (asi 9,4 miliardy korun). V čistém jmění by měl Trump mít zhruba 2,6 miliardy dolarů (asi 61 miliard korun), většinu z toho v nemovitostech. Kdyby těmito penězi ale chtěl disponovat, musel by některé z nich prodat. Agentura Reuters nicméně uvádí, že i kdyby se Trump rozhodl nemovitosti prodat, není jasné, kolik by za ně v současné době dostal.

Americký list The New York Times uvedl, že newyorský soud Trumpovi udělil pokutu 355 milionů dolarů. To ale není konečná částka, musí totiž také zaplatit úroky, kvůli čemuž se pokuta vyšplhá zhruba na 450 milionů dolarů.

Pro Trumpa to ale nejsou jediné peníze, které musí zaplatit. Prohrál totiž soud i s novinářkou E. Jean Carrollovou, které musí jako odškodnění za poškození její pověsti zaplatit 83,3 milionu dolarů (asi 1,9 miliardy Kč). Trump novinářku pomlouval, že je lhářka, poté, co jej Carrollová obvinila, že ji sexuálně zneužil.

Kdy tedy musí zaplatit?

Podle rozhodnutí newyorského soudu musí Trump zaplatit 355 milionů dolarů plus úroky do 30 dnů od rozsudku. Jeho právníci ale ihned uvedli, že se proti tomu odvolají. To by ale podle agentury Reuters nemuselo Trumpovi od zaplacení pokuty pomoct, protože ve Spojených státech je běžnou praxí, že i při případném odvolání musí být zaplacena celá částka pokuty.

Další možností je, že by Trump složil pouze menší částku a další prostředky by získal pomocí půjčky. Agentura Reuters nicméně uvádí, že vzhledem k rozsudku newyorského soudu, který rozhodl, že Trump lhal v případě nacenění svých nemovitostí, by Trump mohl mít problém takovou půjčku získat.

Obří pokuta pro Trumpa a jeho firmy

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám