Hlavní obsah

Senátora McCaina znepokojuje Zemanův postoj k Rusku

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, rsk, keb

Vlivný americký senátor John McCain je velmi znepokojen postojem českého prezidenta Miloše Zemana vůči Rusku a jeho prezidentovi Vladimiru Putinovi. Západ by měl podle republikánského senátora na ruskou agresi na Ukrajině reagovat mnohem razantněji, měl by Kyjevu dodávat zbraně a postavit se ruské propagandě.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Republikánský senátor John McCain

Článek

"Jsem velmi znepokojen trendem v některých zemích východní Evropy, včetně České republiky. Některé věci, které zazněly o Rusku, názorové změny, které se udály," řekl McCain při středeční debatě o odkazu Václava Havla ve washingtonské knihovně amerického Kongresu. Konkrétně při tom zmínil o maďarského premiéra Viktora Orbána a Miloše Zemana.

"Vidíme výroky českého prezidenta, které jsou velmi pozoruhodné," podotkl McCain.

"Zdá se, že je tu jakási názorová změna a snaha vyjít s Vladimirem Putinem," uvedl dále. V tomto kontextu také připomněl nedávný pražský protest proti Zemanovi, který označil za velmi temperamentní.

Prezident si cení pozornosti

Jde o zatím nejsilnější veřejnou kritiku české diplomacie z úst amerických politiků. V minulosti ji vyslovovali spíše neoficiálně a americký velvyslanec v Česku Andrew Schapiro hovořil o tom, že některá vyjádření českých představitelů k Rusku a jeho postupu na Ukrajině vzbuzují v USA pochybnosti.

Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka lze jen ocenit, že senátor McCain věnuje pozornost Zemanovým výrokům.

„Věřím proto, že zaznamenal i vyjádření, kdy pan prezident podpořil uzavření asociační dohody mezi Ukrajinou a EU, územní celistvost země a v neposlední řadě výroky, kdy opakovaně podpořil ukrajinského prezidenta Petra Porošenka,“ řekl Právu.

McCain ve středu také kritizoval reakci Spojených států a Západu na dění na Ukrajině. Západní země by podle něj měly Kyjevu dodávat přinejmenším zbraně a podrobné zpravodajské informace. U Evropské unie vidí senátor problém v její přílišné závislosti na ruské ropě a v chování, které z toho vyplývá. "Rusko je benzínová pumpa převlečená za stát," poznamenal.

Hamáček: Postoj k Rusku určuje vláda

Washingtonské konference s názvem Odkaz Václava Havla dnes se ve středu zúčastnil i šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), podle kterého povahu vztahů ČR k Rusku určuje vláda Bohuslava Sobotky.

„Postoj české vlády k Rusku definoval premiér. Od prezidenta Zemana se liší a my jsme to několikrát opakovali,“ řekl Právu Hamáček.

Sobotka ve středu ve Washingtonu prohlásil, že ČR vůči Moskvě postupuje v souladu s politikou EU. [celá zpráva]

Podle předsedy vlády sankce sice negativně ovlivňují ruskou ekonomiku, nemají ale vliv na chování Kremlu a nesníží ani domácí podporu prezidenta Vladimira Putina.

Zeman na sebe v poslední době upozornil například vystoupením na konferenci Dialog civilizací na řeckém Rhodu, kterou organizoval ruský oligarcha a Putinův blízký spolupracovník Vladimir Jakunin. [celá zpráva]

Foto: KPR

Prezident Miloš Zeman hovoří na rhodské konferenci Dialog civilizací. Vpravo Vladimir Jakunin

Český prezident ve svém vystoupení na konferenci mimo jiné přirovnal válku na Ukrajině ke chřipce.

Zeman protiruské sankce opakovaně kritizoval. Konflikt na východě Ukrajiny je podle něj občanskou válkou a odmítá i slova o ruské invazi. Prohlásil také, že věří ruskému ministrovi zahraničí Sergeji Lavrovovi, že na Ukrajině nejsou žádní ruští vojáci.

Severoatlantická aliance ale opakovaně poukázala na zasahování Moskvy do situace na východě Ukrajiny. Naposledy minulý týden potvrdil vrchní velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove přesun ruských tanků i jednotek na východ Ukrajiny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám