Hlavní obsah

Sobotka v USA pod palbou otázek: Tak jak to tedy máte s tím Ruskem?

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se ve středu dostal na jednání Rady pro zahraniční vztahy ve Washingtonu pod palbu otázek moderátora Petera Ackermanna a přítomných, jaký je postoj české vlády k rusko-ukrajinskému konfliktu. Sobotka radu ujistil, že ruskou agresi odsuzuje, samotné Rusko však za nepřítele nepovažuje.

Foto: Odbor komunikace Úřadu vlády ČR

Český premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) ve Washingtonu s americkým viceprezidentem Joe Bidenem.

Článek

„Zdá se, že Rusko chápe Ukrajinu za svou sféru vlivu. A domnívá se, že integrovat tuto zemi do EU je útokem na sféru jeho vlivu. Česká republika se domnívá, že národy mohou rozhodnout o své budoucnosti samy, jestli se chtějí integrovat do struktur Evropské unie, nebo nikoliv. Do značné míry to, co se odehrává na Ukrajině, vnímám jako geopolitický střet,“ vysvětlil Sobotka.

Ukrajina se teď podle Sobotky potřebuje vymanit z moci svých oligarchů. Pomoci by jí k tomu mohla právě Evropská unie. „Ukrajina bude nepochybně vyžadovat velmi výrazné reformy. To, co můžeme udělat pro Ukrajinu, je, že bychom měli pomoci posílit občanskou společnost,“ prohlásil premiér.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Konflikt na Ukrajině je pro Českou republiku důležitý podle Sobotky už proto, že její největší národnostní menšinou jsou právě Ukrajinci.

Česká republika prý postupuje v souladu se zbytkem Evropské unie, ačkoliv sankce vůči Rusku na rozdíl od řady jiných zemí zmírnila. „Sankce mají negativní vliv na ruskou ekonomiku. Na druhou stranu je otázka, a to je předmětem diskuzí, do jaké míry ekonomický dopad sankcí může ovlivnit politické rozhodování současného ruského vedení a do jaké míry to ovlivňuje společnost,“ řekl přítomným Sobotka.

„Pokládám za důležité, aby vedle toho, že jsou nastaveny sankce vůči Rusku, začal prostor pro politický dialog,“ dodal. Vysvětlil, že sankce mohou ruskému vedení ve vztahu k ruské společnosti nakonec i „pomoci“ – může na ně totiž svalit vinu za hospodářské potíže země.

Český premiér zároveň radě připomněl, že v řadě světových konfliktů je Rusko spojencem západních mocností – zejména v boji s terorismem.

Sobotka: Zeptáme se Číny na lidská práva

Přítomná americká novinářka se Sobotky zeptala také na vztah Česka a Číny. „Vycházíme z principů respektování územní integrity Číny, nezasahování do vnitřních poměrů Číny. Vedeme intenzivní dialog s Čínou. Jedním z témat těchto dialogů bude i otázka lidských práv,“ vysvětlil Sobotka.

Další otázka pak směřovala k možné diskriminaci Romů v České republice. Sobotka však odmítl, že by Česká republika tuto menšinu znevýhodňovala.

Rada pro zahraniční vztahy (The Council on Foreign Relations) byla založená v roce 1921 jako nezisková organizace, vydavatel a think tank specializovaný na zahraniční politiku a mezinárodní vztahy Spojených států.

Její členská základna zahrnovala vedoucí politiky, státní tajemníky, ředitele CIA, bankéře, právníky, profesory a významné osobnosti z médií.

Rada pravidelně svolává setkání, na kterých vládní úředníci, globální obchodní manažeři a prominentní zástupci zahraniční politiky diskutují o významných mezinárodních otázkách. Podporuje volný obchod a organizace jako NAFTA nebo Evropská unie, a vyvíjí politická doporučení, která odrážejí tyto cíle. Má centrálu v New Yorku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám