Hlavní obsah

Putinovy argumenty nikoho neošálí, prohlásil Obama

Washington
Aktualizováno

Rusko by si vojenskou intervencí na Ukrajině mohlo znepřátelit spoustu zemí, které mají za to, že armádní zásah představuje porušení mezinárodního práva. V úterý to prohlásil americký prezident Barack Obama a upozornil, že argumenty ruského prezidenta Vladimira Putina pro intervenci nejsou přesvědčivé.

Foto: Jonathan Ernst , Reuters

Prezident Barack Obama se vyjadřoval o Ukrajině během své návštěvy Powellovy základní školy ve Washingtonu.

Článek

„Vypadá to, že prezident Putin má jiné právníky, kteří vytvářejí jinou sadu interpretací,“ prohlásil Obama a dodal, že tím ale Kreml „nikoho neošálí“. Podle Obamy to takto vnímá stále víc lidí po celém světě.

Americký prezident varoval Moskvu, že by svým postupem na Krymu mohla odradit spoustu zemí od užší spolupráce. Doplnil, že Ukrajina může být současně spojencem Západu i Ruska.

Obama podle ČTK také upozornil, že za dva dny dvakrát kvůli Ukrajině svolal zasedání bezpečnostní rady země.

Ruský postup na Krymu odsoudil v úterý také ministr zahraničí John Kerry. V Kyjevě zopakoval, že se jedná o akt agrese. [celá zpráva]

Na sankce odpovíme, varuje Moskva

USA už kvůli krokům Moskvy pozastavily vojenskou spolupráci s Ruskem. [celá zpráva]

Americký Senát chce vyhlásit ekonomické sankce vůči Rusku a zavést vízová omezení pro ruské občany. Moskva v úterý varovala, že takový krok by nezůstal bez odvety. Ruské ministerstvo zahraničí v úterý večer upozornilo, že reakce na sankce nemusí být zrcadlově symetrická.

Související témata

Foto: Kevin Lamarque , Reuters

Prezident USA Barack Obama

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin se vyjadřuje k dění na Ukrajině

Už ráno řekl poradce ruského prezidenta Sergej Glazjev, že by mohla Ruská federace přestat používat dolar jako rezervní měnu a že by Rusko přestalo americkým bankám splácet úvěry. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám