Hlavní obsah

Putin stáhl vojáky, ropa zlevnila a akcie vylétly vzhůru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile ruský prezident Vladimir Putin přikázal vojákům ukončit manévry a vrátit se na základny, klesly v úterý světové ceny ropy o více než jeden dolar na barel. V této souvislosti zahájily ruské akcie úterní obchodování výrazným růstem.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Pochodující ruští vojáci.

Článek

Cena severomořské ropy Brent v úterý ráno klesla o 1,08 dolaru na 110,12 dolaru za barel. Podobně reagovala americká lehká ropa WTI, která zlevnila o 1,01 dolaru na 103,91 dolaru. V pondělí světové ceny ropy kvůli rostoucímu napětí na Ukrajině během dne stouply až o více než tři dolary na barel a dostaly se na nejvyšší hodnoty za několik měsíců.

Ukrajinská krize vyvolala obavy z narušení dodávek ruských energetických surovin do Evropy, popřípadě z uvalení sankcí na ruský vývoz. Rusko je totiž vedle Saúdské Arábie největším producentem ropy na světě.

Ruské akcie smazaly v úterý část pondělního propadu, za kterým stály obavy ohledně prohlubující se krize na Ukrajině. Rubl mírně posílil vůči dolaru i euru poté, co v pondělí sestoupil na nová rekordní minima. Vzhůru zamířily po pondělním propadu, za kterým stála ukrajinská krize, i evropské akcie. Panevropský index FTSEurofirst 300 stoupl o 1,2 procenta.

Analytik Mark Bradford ze společnosti BCS uvedl, že ruské finanční trhy by se v úterý mohly mírně zotavit, protože na Ukrajině nedošlo k žádnému dalšímu výraznému zhoršení situace.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v úterý podle agentury Interfax oznámil, že Putin nařídil ruským vojákům, kteří se účastnili vojenských manévrů na západě Ruska, návrat do domovských základen. Moskva tvrdila, že cvičení v blízkosti hranic s Ukrajinou nesouvisí se situací v Kyjevě, kde byl koncem února sesazen prorusky orientovaný prezident Viktor Janukovyč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám