Hlavní obsah

Nové záběry z Kapitolu dokazují, že policista zachránil senátora před lynčem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Den druhý senátního soudu s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem žalující strana, tedy demokraté, svou argumentaci vystavěla na časovém harmonogramu lednového vniknutí do Kapitolu. Na virtuální mapce senátoři poprvé na vlastní oči spatřili, jak blízko útočníkům ve skutečnosti byli. Média nejvíce zaujal záběr policisty, který varoval republikánského politika Mitta Romneyho jen pár vteřin před střetem s davem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dosud nezveřejněné záběry z 6. ledna z tragického útoku na KapitolVideo: Reuters

 
Článek

Demokraté v rámci své řeči také zveřejnili dosud nepublikované záběry z bezpečnostních kamer. Média záběry označila jako „mrazící”, „šokující” či „usvědčující”.

„Ukazují krvelačný dav ničící Kongres, hrdinství přemožených policistů prosících o posily, vysoce postavené zákonodárce běžící o život a zaměstnance ukrývající se za zamčenými dveřmi,” píše ve svém shrnutí stanice CNN.

Eugene Goodman zachránil Mittu Romneymu život. To jsme dodnes nevěděli.
Dana Bashová, reportérka CNN

Na jednom záběru je například vidět policista Eugene Goodman, jak úmyslně odvádí Trumpovy fanoušky od senátního pléna, kde v tu chvíli zákonodárci stále ještě zasedali.

Trumpa potápí jeho vlastní advokát, impeachment jede dál

Amerika

Goodman běží chodbami Kapitolu a míjí senátora Romneyho, který zrovna odchází ze sálu. Video je bez zvuku, takže není jasné, co senátorovi říká, každopádně Romney se v mžiku otáčí a utíká pryč.

Romney nyní přiznal, že záznam viděl ve středu poprvé. „Měl jsem opravdu velké štěstí,” řekl. Goodman mu zřejmě zachránil život, protože Romney se mezi Trumpovými fanoušky netěší zrovna velké oblibě. Krátce po zhlédnutí videa šel Goodmanovi osobně poděkovat.

Chtěli chytit Pence

Policista si byl dobře vědom, čeho se snaží Trumpovi příznivci dosáhnout. Žalobci to ostatně opět připomněli na videu.

„Vyveďte Pence!” křičí před Kapitolem mladý muž do megafonu. Část vandalů mezitím stihla před budovou postavit provizorní oprátku. Pro Trumpovy fanoušky byl americký viceprezident zrádcem, protože odmítl zneplatnit výsledky listopadových voleb, ve kterých jejich favorit podle všech dostupných důkazů o sedm milionů hlasů prohrál.

Vychutnával si to. Neudělal nic proto, aby nám jakožto vrchní velitel pomohl. Místo toho se choval jako vrchní podněcovatel a dál tweetoval věci, které ten běsnící dav dál podporovaly.
Demokratický poslanec Jamie Raskin o Trumpově spoluvině

„Novináři uvnitř Kapitolu uvedli, že slyšeli výtržníky, jak říkají, že hledají Pence, aby ho mohli popravit,” popisovala dění na videu jedna z manažerek impeachmentu Stacey Plaskettová.

Na záběrech z kamer je vidět, jak ochranka viceprezidenta a jeho rodinu odvádí únikovými východy do bezpečí jen pár metrů od lidí, kteří mu údajně chtěli ublížit.

Foto: Profimedia.cz

Oprátka před Kapitolem

„Když jeho dav začal okupovat Senát, zaútočil na Sněmovnu a napadl bezpečnostní složky, tak na to (Trump) koukal v televizi a sledoval to jako reality show,” uvedl manažer impeachmentu, demokratický poslanec Jamie Raskin.

„Vychutnával si to. Neudělal nic proto, aby nám jakožto vrchní velitel pomohl. Místo toho se choval jako vrchní podněcovatel a dál tweetoval věci, které ten běsnící dav dál podporovaly,” pokračoval v obžalobě Raskin.

Působivé, ale bude to stačit?

Podle amerických expertů byla středeční prezentace zatím nejdůslednějším zmapováním toho, co se 6. ledna v Kapitolu stalo. Podle demokratů je podíl viny Donalda Trumpa nezpochybnitelný.

Přední republikánský senátor Lindsey Graham označil projevy demokratů za „urážející” a „absurdní”. Podpora pro zproštění viny podle něj mezi jeho kolegy ještě více vzrostla.

V Senátu začal proces s Trumpem. Jak bude probíhat a čím skončí?

Amerika

Republikáni trvají na tom, že Trump jako dnes už normální občan USA nemůže být předmětem impeachmentu. Jenže proti nim mluví precedent z roku 1876, kdy takto sněmovna zažalovala bývalého ministra pro válku Williama Belknapa i přesto, že už svou funkci nezastával.

Pro odsouzení Trumpa v Senátu by byly potřeba dvě třetiny přítomných zákonodárců. Demokraté drží v horní komoře 50 křesel, potřebují tak ještě minimálně 17 hlasů od opozičních republikánů.

Většina voličů republikánů by podpořila Trumpovu novou stranu

Amerika

Zřejmě by mohli počítat se šesti senátory, kteří v pondělí podpořili samotné zahájení procesu. Mezi ty patří již zmíněný senátor z Utahu Mitt Romney, Susan Collinsová z Maine, Lisa Murkowskiová z Aljašky, Ben Sasse z Nebrasky, Pat Toomey z Pensylvánie a Bill Cassidy z Lousiany.

V případě, že by se demokratům přece jen podařilo potřebnou podporu pro odsouzení získat, budou mít několik možností, jak Trumpa potrestat. Nejskloňovanější variantou je zákaz další kandidatury a odebrání doživotní prezidentské renty.

Reklama

Výběr článků

Načítám