Hlavní obsah

Většina voličů republikánů by podpořila Trumpovu novou stranu

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Většina republikánských voličů je připravena podpořit případnou novou stranu vedenou Donaldem Trumpem, ukázal nový průzkum. Informoval o tom zpravodajský server The Hill. Podle autorů průzkumu výsledky ukazují, že bývalý americký prezident stále zůstává relevantní politickou silou.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký prezident Donald Trump

Článek

Už od listopadových voleb se mluví o tom, že jedním z kroků, které Trump zvažuje, je založení nové politické strany. Podle informací serveru The Hill zvažuje bývalý šéf Bílého domu názvy jako „MAGA Party” (s odkazem na volební heslo Make America Great Again), nebo „Patriot Party” (Strana patriotů).

Podle nového průzkumu je mezi republikány podpora vzniku takové strany opravdu velká. Ke straně by se přidalo 64 procent registrovaných voličů Republikánské strany, 36 procent o tom neuvažuje.

Téměř půlka republikánů schvaluje útok na Kapitol, ukázal průzkum

Amerika

Jistým sympatiím se Trumpova zatím neexistující strana těší i u nezávislých (28 procent) a demokratických voličů (15 procent).

„Tato čísla nám ukazují, že i přes nepokoje v Kapitolu Trump zůstává relevantní politickou silou. Těží z rozmanité skupiny podporovatelů, asi třetinu voličů oslovuje kvůli otázkám, které demokratické ani republikánské elity neřeší,” vysvětluje Dritan Nesho, šéf společnosti HarrisX, která průzkum vypracovala.

O tom, že Trump Republikánskou stranu pohltil, mluvila tento týden kontroverzní poslankyně a příznivkyně konspiračních hnutí Marjorie Taylor Greenová. „Strana je jeho,” řekla.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

Třetí strany to mají těžké

Podle Neshoa data ukazují, že by Trump mohl být schopen vytvořit druhou největší politickou stranu v zemi a republikány shodit až na třetí místo.

Pokud by k něčemu takovému opravdu došlo, šlo by o bezprecedentní změnu amerického politického hřiště. Ten totiž z politologického hlediska spadá do systému, kde se o politickou moc přetahují dvě největší strany.

Republikány opouštějí desetitisíce voličů. Může za to Trump i útok na Kapitol

Amerika

Ve Spojených státech v současnosti existuje řada menších stran, pouze tři z nich ale mají přes 100 tisíc zaregistrovaných voličů: Libertariáni, Zelení a konzervativní strana Ústavy. Ani jedna ale nemá v Kongresu zástupce.

Reklama

Výběr článků

Načítám