Hlavní obsah

Postarejte se o lidi, jinak žádný fotbal nebude, hrozí před mistrovstvím Brazilci vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sao Paulo

Tisíce lidí demonstrovaly ve čtvrtek večer v největším brazilském městě Sao Paulo proti miliónovým investicím do nadcházejícího fotbalového šampionátu a opomíjení potřeby lidí mít kde bydlet. Organizátoři z hnutí Dělníci bez domova varovali, že s protesty nepřestanou ani v průběhu turnaje, který začne právě v Sao Paulu za tři týdny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na protest proti fotbalovému šampionátu vyšlo v Sao Paulu do ulic 15 tisíc lidíVideo: Reuters

 
Článek

„Nechci v Brazílii mistrovství, chci střechu nad hlavou,“ skandoval dav během pochodu, který proběhl poklidně a pouze zkomplikoval dopravu a přinutil některé obchody v nákupní čtvrti Iguatemi předčasně zavřít.

Demonstranti žádají, aby lidem, kteří se museli kvůli výstavbě infrastruktury pro šampionát vystěhovat, poskytla vláda náhradní bydlení.

„Můžete sem poslat vojáky, ale pokud se nepostaráte o lidi, žádný turnaj nebude,“ hlásal jeden z transparentů protestujících.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Žádný světový pohár, hlásá transparent demonstranta v Sao Paulu.

Hnutí, které pochod pořádalo, podle agentury Reuters sdružuje zhruba 4000 rodin žijících ve stanovém městě několik kilometrů od fotbalového stadiónu, kde vzrostly ceny na takovou úroveň, že si tam nemohou dovolit bydlet.

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová jim přislíbila náhradní bydlení za nižší ceny. Současně ale úřady varovaly, že vyšlou vojsko, jestli se demonstranti pokusí průběh mistrovství narušit. To bude hostit 12 brazilských měst a ve všech se podobné protesty dají očekávat, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám