Hlavní obsah

Politici, novináři, profesoři. Rusko uvalilo sankce na více než 200 Američanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské ministerstvo zahraničí uvalilo sankce na dalších 227 amerických občanů, kteří se podle ministerstva „podílejí na vývoji, realizaci a ospravedlňování rusofobního kurzu současné americké administrativy“. Informuje o tom ruská vládní agentura TASS, podle níž nikdo ze seznamu nesmí vstoupit do Ruské federace.

Foto: Profimedia.cz

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„V souvislosti s odvetnými opatřeními na stále se rozšiřující sankce, které americké úřady v masovém měřítku uvalily na ruské občany za ‚podporu Kremlu a speciální vojenské operace‘ (SVO), se uzavírá vstup do Ruské federace 227 Američanům, kteří se podílejí na rozvíjení, realizaci a ospravedlňování rusofobního kurzu současné americké administrativy, a také se přímo podílejí na protiruských akcích,“ stojí v prohlášení ruského ministerstva zahraničí, na něž odkazuje agentura TASS.

Na ruském seznamu se tak nově objevil bývalý americký velvyslanec v Rusku John Sullivan, který svůj post zastával do října 2022, náměstek ministra financí Paul Rosen nebo širší vedení společnosti Lockheed Martin včetně viceprezidentek Shamaly Littlefieldové nebo Urvi Doshi Soodové.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký velvyslanec v Rusku John Sullivan

Tato společnost vyrábí mimo jiné stíhačky F-35, které si objednala Česká republika. Na seznamu je i vedení společnosti Northrop Grumman, která vyrábí americké bombardéry, nebo Maxar Technologies, jež vyrábí radarové a komunikační družice.

Estonská premiérka pro Novinky: Rusko mě svým smyšleným zatykačem neumlčí

Evropa

Rusko na seznam kromě výše zmíněných zahrnulo také novináře, údajné agenty FBI nebo profesory z několika různých univerzit, jako je profesor Moderní evropské historie a odborník na Rusko a východní Evropu Benjamin Tromly z Washingtonské univerzity nebo Norman M. Naimark ze Stanfordské univerzity, který se také specializuje na východoevropské moderní dějiny a který je dále členem Hooverova institutu.

Ruská agentura TASS dále uvedla, že na ruském „stoplistu“ je v současnosti 2078 ruských občanů.

V krátké době tak Rusko rozšiřovalo svůj stoplist hned dvakrát. V úterý na něj umístilo 378 občanů z Estonska, Lotyšska a Litvy. Objevil se na něm například estonský ministr spravedlnosti Kalle Laanet, lotyšský ministr obrany Andris Spruds nebo litevský ministr zahraničí Gabrielus Landsbergis.

Rusko oznámilo sankce proti pobaltským politickým špičkám

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám