Hlavní obsah

Pentagon nařídil vojákům povinné očkování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Poté co americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) plně schválil vakcínu od Pfizeru jako očkovací látku proti koronaviru, nařídil v úterý večer ministr obrany Lloyd Austin povinné očkování všech vojáků. Nařízení přišlo po týdnu, během něhož covidu-19 podlehlo pět příslušníků amerických ozbrojených sil.

Foto: Pool, Reuters

Lloyd Austin

Článek

V nařízení Lloyda Austina z 24. srpna stojí, aby se začalo s očkováním okamžitě a byl stanoven ambiciózní rozvrh vakcinace, termíny v něm však zmíněny nejsou. „Povinné očkování je běžné pro všechny naše sloužící vojáky a očkování před misemi je skoro tak staré jako sama americká armáda,“ napsal v nařízení Austin. Dodal, že distribuce bezpečných a efektivních vakcín proti covidu přinesla obdivuhodné výsledky.

Doposud po amerických vojácích nebylo požadováno povinné očkování proti covidu-19, protože očkovací látka od Pfizeru byla schválena jen pro nouzové použití. V pondělí ale FDA tuto vakcínu plně schválil pro lidi starší 16 let.

Austin už 9. srpna v prohlášení uvedl, že pokud tak FDA učiní, bude očkování vojáků povinné.

Američtí regulátoři plně schválili vakcínu Pfizer/BioNTech

Koronavirus

Vojáci ale mohou být očkováni pouze vakcínami, které jsou ze strany FDA zcela schváleny, což je nyní pouze případ té od Pfizeru, očkovací látky od Moderny a společnosti Johnson & Johnson jsou schváleny jen pro nouzové použití. Pokud však budou vojáci očkováni jimi, bude jim to uznáno.

Povinné očkování se netýká vojáků, kteří jsou zapojeni do klinických zkoušek, dokud ty nebudou ukončeny. Podobně jako u dalšího povinného očkování mohou vojáci požádat o výjimku z náboženských nebo zdravotních důvodů, uvedl mluvčí Pentagonu John Kirby.

Pokud ale budou odmítat očkování z jiných důvodů, budou vyzváni, aby zašli za svým lékařem a promluvili si s velitelem. „Velitelé mají k dispozici široké spektrum nástrojů, aby svým kolegům pomohli ke správnému rozhodnutí a nemusel to řešit soud,“ vysvětlil Kirby.

Dodal však, že jde o rozkaz.

Část vojáků očkování odmítá

Armáda volí opatrný postup, protože část vojáků s povinným očkováním nesouhlasila. Mnozí ale z důvodu, že vakcína byla schválena jen v nouzovém režimu. Někteří se však obrátili na právníky i kvůli tomu, že vládní vakcíně nevěří, uvedla v srpnu agentura AP. Potvrdil to bývalý vojenský právník Greg Rincley, který vede advokátní kancelář. Uvedl, že šlo o stovky lidí. V roce 2004 zakázal federální soudce očkování vojáků experimentální vakcínou proti antraxu kvůli možným vedlejším účinkům.

Kirby uvedl, že 68 procent příslušníků ozbrojených sil je očkovaných, u námořnictva je to dokonce 73 procent, což může souviset s nákazou na letadlové lodi USS Theodore Roosevelt i s větší autoritou velitelů US Navy, naopak u pozemních sil je to jen 40 procent.

Otázka očkování získala na naléhavosti, protože mezi 11. až 18. srpnem zemřelo na covid pět vojáků včetně jednoho teprve 27letého. Celkem covidu podlehlo 34 amerických vojáků z více než 220 tisíc nakažených.

Reklama

Výběr článků

Načítám