Hlavní obsah

Američtí regulátoři plně schválili vakcínu Pfizer/BioNTech

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v pondělí plnohodnotně schválil vakcínu Pfizer/BioNTech k očkování proti covidu-19, uvedl The New York Times. Vakcína byla dosud ve Spojených státech pouze pro nouzové využití.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína společnosti Pfizer/BioNTech

Článek

V USA toto rozhodnutí spustí řadu souvisejících požadavků na očkování v nemocnicích, vysokých školách či dalších organizací.

Aerolinky United Airlines například oznámily, že její zaměstnanci budou povinni předložit důkaz o očkování do pěti týdnů od schválení regulačními orgány.

Podobné požadavky budou muset splnit také státní zaměstnanci v Oregonu, stejně jako řada univerzit od Louisiany po Minnesotu. Pentagon uvedl, že očkovat se budou muset nechat všichni vojáci v aktivní službě, tedy přibližně 1,3 milionu lidí.

Kalifornie přikázala injekci už i učitelům

Koronavirus

Americká federální vláda už v květnu oznámila, že zaměstnavatelé mohou po svých pracovnících očkování vyžadovat. V Česku platná legislativa takové jednání neumožňuje.

FDA vakcínu schválila ve chvíli, kdy Spojené státy znovu zintenzivnily boj proti nakažlivější variantě delta.

Bidenova administrativa doufá, že plnohodnotné schválení vakcíny bude motivovat přibližně 85 milionů neočkovaných Američanů, aby vakcinaci podstoupili.

Tři zaměstnanci CNN přišli do práce nenaočkovaní, dostali vyhazov

Amerika

Pfizer poskytl FDA data ze 44 tisíc klinických testů, které uskutečnil téměř po celém světě. V nedávném průzkumu Kaiser Family Foundation uvedli tři z deseti nenaočkovaných Američanů, že se po schválení vakcíny naočkovat nechají.

Pfizer ještě sbírá data pro plnohodnotné schválení u dětí ve věku od 12 do 15 let, u těch je využití vakcíny dosud stále nouzové.

Američtí regulátoři mají na stole také požadavek od Moderny na plné schválení její vakcíny. To podle The New York Times potrvá ještě několik týdnů. V brzké budoucnosti by měla o schválení žádat také společnost Janssen vyrábějící vakcínu Johnson & Johnson.

Reklama

Výběr článků

Načítám