Hlavní obsah

Pentagon dostal několik stovek nových zpráv o výskytu UFO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Nový úřad amerického Pentagonu, který byl zřízen za účelem sledování zpráv o neidentifikovaných létajících objektech (UFO), obdržel několik stovek nových zpráv. Zatím nicméně nemá žádné důkazy o mimozemském životě. Novinářům to v pátek řeklo vedení úřadu AARO, jenž je zodpovědný za sledování neidentifikovaných objektů na obloze, ale také pod vodou nebo v kosmu.

Foto: Jason Reed, Reuters

Pentagon, sídlo amerického ministerstva obrany v okrese Arlington ve státě Virginia

Článek

Úřad AARO (The All-domain Anomaly Resolution Office) byl podle agentury AP zřízen v červenci, má tedy sledovat objekty UFO na obloze, pod vodou či ve vesmíru nebo potenciálně ty objekty, které „mají schopnost přesunu z jedné domény do jiné“.

AARO byl letos založen poté, co se více než rok věnovala pozornost neidentifikovaným létajícím objektům, jež zpozorovali vojenští piloti, ale někdy se zdráhali to nahlásit, protože se obávali znevážení.

Existence mimozemského života i bezpečnostní riziko

Zřízen byl nejen proto, aby zkoumal otázku existence mimozemského života, ale také kvůli bezpečnostnímu riziku, které představuje setkání vojenských zařízení nebo vojenských letadel s neznámými létajícími objekty.

Piloti popsali setkání s UFO nad Tichým oceánem, bojí se ztráty zaměstnání

Koktejl

Letos v květnu se v Kongresu konalo první slyšení na toto téma za více než půl století. Řada členů vyjádřila obavy, že ať už se jedná o mimozemské objekty, nebo možná novou, neznámou technologii, kterou používá Čína, Rusko nebo jiný případný protivník, může to právě znamenat bezpečnostní riziko.

Náměstek ministra obrany pro zpravodajství a bezpečnost Ronald Moultrie uvedl, že zatím nebylo nalezeno nic, co by vedlo k přesvědčení, že některý z objektů byl mimozemského původu. Jakýkoli neautorizovaný systém v americkém vzdušném prostoru je ale podle něj hrozbou pro bezpečnost.

Při NASA začala působit komise, která prozkoumá záznamy o UFO

Věda a školy

Ředitel AARO Sean Kirkpatrick dodal, že existuje mnoho nových technologií, které zavádějí USA a Čína a mohou být zaměněny za UFO. Mohou to být např. budoucí bombardéry a stíhačky, ale i drony či hypersonické rakety vybavené technologií stealth, jež má způsobit, aby byly obtížně zjistitelné radary.

AARO tak koordinuje svoji činnost s Pentagonem, tedy s americkým resortem obrany, a zpravodajskými službami, aby získal informace o charakteristických znacích americké technologie, a mohl tak vyloučit tyto letouny nebo drony, píše AP.

„Smetí“ na orbitě

Zástupci ministerstva obrany USA již v dubnu podle listu The Independent navíc varovali, že potenciální extrémní kolize tzv. vesmírného odpadu (v tomto případě jde o tisíce úlomků z nefunkčních satelitů a dalších těles, vypuštěných do vesmíru prokazatelně lidmi – pozn. red.) by mohla zanechat trosky na oběžné dráze po desítky tisíc let.

Kolem Země může vzniknout prstenec z vesmírného smetí, varují vědci

Věda a školy

Stav „kosmického smetí“ kolem naší planety je podle Pentagonu i dalších odborníků opravdu špatný.

V současné době obíhá kolem Země přes 25 tisíc objektů vesmírného odpadu o rozměrech větších než 10 centimetrů a 600 tisíc až 900 tisíc kousků nesledovatelných objektů, což může představovat riziko pro operující družice na zemské orbitě i pro astronauty v kosmických lodích.

Obyvatele Floridy vyděsilo hlučné UFO. Za domy jim přistával supertajný americký raketoplán

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám