Hlavní obsah

Obyvatele Floridy vyděsilo hlučné UFO. Za domy jim přistával supertajný americký raketoplán

Po skoro třech letech na oběžné dráze se v sobotu vrátil na zemský povrch tajný americký miniraketoplán X-37B. Jeho hlučné přistání na Kennedyho vesmírném středisku americké NASA na Floridě polekalo některé místní obyvatele, kteří se obávali, že šlo o UFO, uvedl server The Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Miniraketoplán X-37B

Článek

„Probudilo mě to. Myslel jsem, že něco zasáhlo dům,“ přiznal jeden uživatel na Twitteru.

Vesmírné síly Spojených států později potvrdily, že X-37B úspěšně přistál v sobotu 12. listopadu v 11:22 SEČ (na Floridě je o šest hodin méně) poté, co strávil na oběžné dráze 908 dní. Tato bezpilotní loď se obecně používá mj. k provádění experimentů ve vesmíru, a to včetně produkce plodin či využití slunečních paprsků jakožto zdroje energie.

Podle portálu Space.com stroj strávil na orbitě o více než čtyři měsíce delší čas než jakákoli předchozí mise X-37B.

„Miniraketoplán X-37B odstartoval na oběžnou dráhu 17. května 2020 pomocí nosné rakety Atlas V a jeho mise tak trvala dlouhých 908 dní, 21 hodin a osm minut,“ shrnul na Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze, který k misi a její historii na sociální síti zveřejnil celou sérii příspěvků.

Překvapení: vůbec poprvé se podařilo vypěstovat rostliny v měsíčním prachu

Věda a školy

Cíle jsou utajované, něco se však ví

„Cíle programu X-37B jsou utajované a oficiální prohlášení ministerstva obrany uvádí, že program zahrnuje kosmické experimenty, projekty na snižování rizikovosti rozvoje technologií a ověření koncepcí provozu a vývoje znovupoužitelných kosmických dopravních prostředků,“ doplnil Václavík.

Na palubě byly při aktuálně skončené misi dva experimenty NASA zaměřené na zkoumání vlivu kosmického prostředí na různé materiály a vliv kosmického záření na semena rostlin.

Jediný oznámený experiment armády byl zaměřený na přímý přenos energie z oběžné dráhy na Zemi pomocí mikrovln.

V nákladovém prostoru miniraketoplánu byla také umístěna malá 136kilogramová družice FalconSAT-8 postavená v rámci výuky posluchači Akademie Letectva USA. Vypuštěna k samostatnému letu byla na konci května 2020 a nese experimenty např. k ověření inovativního elektromagnetického pohonného systému.

Raketa Falcon Heavy se dostala po více než třech letech do vesmíru

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám