Hlavní obsah

Piloti popsali setkání s UFO nad Tichým oceánem, bojí se ztráty zaměstnání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deník Daily Mail ve středu přišel se svědectvím několika pilotů, kteří popsali četná pozorování UFO (unidentified flying object - neidentifikovaný létající objekt, pozn. red.) nad Tichým oceánem během srpna a září letošního roku. Někteří z nich měli uvést, že jim jejich zaměstnavatelé sdělili, aby si tato svědectví nechali pro sebe.

Foto: Reuters

UFO nad Japonskem, ilustrační foto.

Článek

Všechny incidenty byly podle Daily Mailu nahlášeny americké vládní agentuře Federal Aviation Administration (FAA). Z některých spatření existují i záběry nebo zvukové nahrávky, na nichž jsou slyšet reakce pilotů.

Zkušení piloti britskému deníku řekli, že viděli vysoko na obloze jasná světla pohybující se několik hodin v kruzích. Spatření těchto objektů hlásili v srpnu a září během letů mezi Japonskem, Havají a západním břehem USA.

Deník Daily Mail uvádí, že některým z těchto pilotů bylo dle jejich vyjádření zaměstnavateli řečeno, aby si tato svědectví nechali pro sebe.

Piloti podle deníku nyní požadují lepší postupy, co se hlášení setkání s UFO či nově UAP (unidentified aerial phenomena - neidentifikované vzdušné jevy - pozn. red.) týče.

UFO versus UAP

Pro Pentagon jsou pozorování objektů, které mohou potenciálně ohrozit bezpečnost pilotů, nesmírně důležitá. Potýká se však s tím, že vzhledem ke zprofanovanosti termínu UFO mají piloti obavy podobná setkání hlásit. V lepším případě mají strach z posměchu, v tom horším čelí podezření, že mají psychické problémy, což by je mohlo připravit o kariéru pilota. I proto se armády po celém světě termínu UFO (Unidentified Flying Object, neidentifikovaný létající předmět - pozn. red.) vyhýbají a dávají přednost nové zkratce UAP (Unidentified Aerial Phenomena – neidentifikovaný vzdušný jev - pozn. red.).

„Nikdy jsem nic podobného neviděl“

V jedné zvukové nahrávce z 18. srpna, kterou podle zákona o svobodném přístupu k informacím získal bývalý agent FBI a moderátor pořadu UFO Witness na platformě Discovery+ Ben Hansen, je slyšet dialog mezi pilotem a řídícím letového provozu.

„Máme tady na severu několik letadel pohybujících se v kruzích v mnohem větší výšce, než jsme my. Tušíte, co to je?“ ptá se na nahrávce Mark Hulsey, pilot charterového letu společnosti Gulfstream Aerospace letícího u pobřeží Los Angeles.

„Hmm, nemám. Nevstupujete do žádného vojenského prostoru či něčeho podobného. Nejsem si jistý,“ dostal odpověď.

Hulsey nejprve popsal spatření tří letadel, o 23 minut později se s řídícím letového provozu spojil znovu a už hlásil spatření sedmi letadel ve výšce nejméně pěti až deseti tisíc stop nad letadlem, které pilotoval on.

Zpravodajci v Kongresu pouštěli záběry UFO

Koktejl

Když ho řídící letového provozu požádal o upřesnění, odpověděl: „Pořád krouží dokola. Byl jsem pilot F-18 u námořní pěchoty a říkám vám, že jsem nikdy nic podobného neviděl.“

O satelity prý nešlo

Piloti odmítají tvrzení, že šlo o satelity, které v určitou denní dobu mohou odrážet paprsky slunce a jevit se jako jasná světla na obloze. Kruhový pohyb objektů a doba pozorování v řádu hodin tuto teorii dle jejich názorů vylučují.

Podobná spatření hlásil rovněž zkušený třiašedesátiletý pilot Chris Van Voorhis létající pro společnost Hawaiian Airlines.

Právě ten uvedl, že mu jeho zaměstnavatel sdělil, aby na veřejnosti přestal o těchto svědectvích mluvit. Van Voorhis se nyní obává, že je jeho pozice pilota kvůli těmto hlášením v ohrožení.

Pentagon zřídil zvláštní úřad pro UFO

Amerika

Objekty nad Tichým oceánem mezi 6. srpnem a 23. zářím spatřili podle Hansena piloti více než 15 různých komerčních letů.

Pokud je o to požádá jakákoliv vyšetřovací agentura, minimálně šest z nich je dle jeho slov ochotno uvést svá jména a bližší informace o spatření objektů.

Hansen však zmiňuje, že v současnosti neexistuje žádný řádný proces pro hlášení takových pozorování. „Důvod, proč piloti primárně pozorování nehlásí, je ten, že si nemyslí, že by se jimi FAA zabývala. V horším případě se domnívají, že by byli zesměšňováni,“ řekl.

Americká vláda zveřejnila dokument o UFO, 18 setkání je podezřelých

Koktejl

„Federal Aviation Administration dokumentuje pozorování UAP vždy, když je pilot nahlásí do zařízení řízení leteckého provozu. Pokud lze zprávu pilota potvrdit podpůrnými informacemi, jako jsou radarová data, je sdílena s UAP Task Force (jednotka ministerstva obrany, která vyšetřuje UFO, nyní se oficiálně jmenuje All-domain Anomaly Resolution Office - pozn. red.),“ sdělil Daily Mailu mluvčí FAA.

Reklama

Související články

Netflix nabízí český seriál o UFO

Dokumentární minisérie Top Secret UFO Projects: Declassified se objevila v nabídce Netflixu. Vznikla ve spolupráci české společnosti VAC Vachler Art Company...

Nejsme ve vesmíru sami, věří šéf NASA

Minulý pátek došlo ke zveřejnění zprávy, v níž příslušníci americké armády porovnávají 144 pozorování UFO. V pondělí se k ní vyjádřil i současný šéf NASA...

Výběr článků

Načítám