Hlavní obsah

Objevila se nahrávka, na níž Trump mluví s hosty o „vysoce důvěrném“ dokumentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Do amerických médií unikla nahrávka z léta 2021, která je mezi klíčovými důkazy federálních prokurátorů proti americkému exprezidentovi Donaldu Trumpovi v kauze neoprávněného držení vládních dokumentů. Trump na ní před několika lidmi mluví o informacích od ministerstva obrany, které označuje za „vysoce důvěrné“. Po odchodu z funkce přitom neměl právo takové dokumenty přechovávat, natož je ukazovat svým hostům.

Foto: Amr Alfiky, Reuters

Bývalý americký prezident Donald Trump během projevu v Bedminsteru.

Článek

Existence nahrávky vyšla najevo už přibližně před měsícem, několik dní předtím, co tým zvláštního vyšetřovatele ministerstva spravedlnosti Jacka Smithe vznesl proti exprezidentovi bezprecedentní obžalobu o 37 bodech. Nyní audiozáznam jako první zveřejnila televize CNN, načež se k ní dostal také list The New York Times (NYT).

Nahrávka vznikla v červenci 2021 v Trumpově golfovém klubu ve státě New Jersey, kde jej navštívili lidé pracující na memoárech jeho někdejšího poradce Marka Meadowse. V místnosti podle NYT byli také nejméně dva exprezidentovi asistenti. Publikovaný záznam začíná v momentě, kdy Trump s hosty mluví o nejvýše postaveném americkém generálovi Markovi Milleym. O něm předtím vyšla zpráva, podle níž se obával, že Trump na konci mandátu nařídí útok proti Íránu.

Tohle mi úplně dává za pravdu… Až na to, že je to jakoby vysoce důvěrné.
Donald Trump

„Ukážu vám příklad. Řekl, že jsem chtěl zaútočit na Írán… Mám velkou hromadu papírů,“ říká Trump, zatímco je v pozadí slyšet šustění papírů. Z pokračování nahrávky vyplývá, že exprezident ukazuje nejméně jeden dokument vypracovaný ministerstvem obrany, přičemž jej prezentuje jako důkaz podkopávající tvrzení o Milleyho obavách. Prokurátoři v obžalobě uvádí, že Trump materiál označil za „plán útoku“.

„Tohle mi úplně dává za pravdu… Až na to, že je to jakoby vysoce důvěrné,“ pokračuje Trump. Poté se členkou svého týmu mluví o tom, zda by bylo možné materiály odtajnit, protože „tohle je pořád tajemství“, načež ženský hlas se smíchem odpovídá: „Teď máme problém.“

Části přepisu tohoto rozhovoru se objevily v obžalobě zveřejněné 9. června. Trump je mimo jiné obviněn z 31 případů úmyslného přechovávání informací spojených s národní obranou, přičemž každé obvinění se týká jednoho konkrétního dokumentu. Obžaloba přitom zmiňuje i druhý případ, kdy Trump někomu citlivé informace ukazoval. Podle prokurátorů se jednalo o nejmenovaného člena Trumpovy organizace pro výběr finančních příspěvků, kterému exprezident zároveň řekl, že by mu daný dokument neměl ukazovat.

Když vyhraje Trump, přijde Ukrajina o území, varuje německý politolog

Zahraniční

Často si protiřečí

Trumpova vysvětlení se s průběhem kauzy kolem utajovaných dokumentů neustále mění a někdy si protiřečí. Exprezident a jeho právníci na jednu stranu naznačují, že žádné dokumenty podléhající utajení v jeho rezidencích nebyly, jindy zase bývalá hlava státu tvrdí, že měla právo je přechovávat, jakkoli tento výklad nemá oporu ve federálním právu. Minulý týden v rozhovoru mluvil i o incidentu z nahrávky, přičemž přišel s tvrzením, že tehdy mluvil pouze o novinových článcích. Zároveň televizi Fox News řekl, že byl po odchodu z úřadu „velmi zaneprázdněný“, a proto nepředal požadované materiály americkému národnímu archivu.

Trump měl po konci mandátu ve svém resortu na Floridě krabice s tisíci vládních záznamů, včetně stovek označených jako utajované. Část z nich na začátku roku 2022 předal archivářům, jeho neochota spolupracovat s úřady ovšem vyústila v prohlídku jeho sídla, při níž federální vyšetřovatelé zabavili další materiály označené jako „tajné“ nebo „přísně tajné“.

Nyní Trumpovi a jednomu z jeho asistentů hrozí roky vězení. Hlavní část soudního procesu pravděpodobně nezačne dříve než příští rok, kdy se Trump chce ucházet o znovuzvolení.

Schwarzenegger: Trump nevyhraje, ale já bych určitě zvítězil, kdyby to šlo

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám