Hlavní obsah

Když vyhraje Trump, přijde Ukrajina o území, varuje německý politolog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S Ukrajinou to bude vypadat špatně, jestliže se po amerických prezidentských volbách na podzim 2024 vrátí do Bílého domu Donald Trump. A problém by měla i Evropa, protože by se mohlo stát, že USA se stáhnou z evropských velitelských struktur NATO, varoval německý politolog a bezpečnostní expert Joachim Krause.

Foto: Amr Alfiky, Reuters

Bývalý americký prezident Donald Trump.

Článek

V rozhovoru pro magazín Focus Krause řekl, že pokud by Trump zvítězil a republikáni získali většinu v Kongresu, mohl by uzavřít jednu ze svých obávaných dohod s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a Rusko by si ponechalo značná ukrajinská území.

„Proto by bylo dobré, kdyby Ukrajina dokázala ještě před listopadem 2024 přinutit ruská vojska ke stažení,“ uvedl Krause, ředitel Institutu pro bezpečnostní politiku univerzity v Kielu.

„Se staženými kalhotami“

Krause také upozornil, že USA by se v případě Trumpova vítězství mohly stáhnout z integrovaných velitelských struktur NATO v Evropě. „Pak tady budeme (Evropa) z obranného a politického hlediska stát se staženými kalhotami. V nejlepším případě by Trump od Evropanů požadoval, aby převzali hlavní tíhu podpory Ukrajině,“ řekl politolog.

Může se stát, že Joe Biden setrvá v úřadu a demokraté budou kontrolovat obě komory Kongresu. I v takovém případě ale musí Evropa počítat s tím, že Washington od ní bude požadovat větší zapojení do pomoci Ukrajině, dodal Krause.

Putin: Ukrajinci to teď vzdali, chápou, že nemají šanci

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám