Hlavní obsah

Schwarzenegger: Trump nevyhraje, ale já bych určitě zvítězil, kdyby to šlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger se nedomnívá, že by se americký exprezident Donald Trump po volbách na podzim 2024 vrátil do Bílého domu. Schwarzenegger je současně přesvědčen, že kdyby směl na prezidenta kandidovat on sám, určitě by zvítězil.

Foto: Profimedia.cz

Arnold Schwarzenegger

Článek

„Neobávám se toho, protože si nemyslím, že se to stane,“ řekl Schwarzenegger televizi CNN k ambicím svého republikánského kolegy Trumpa stanout znova v nejvyšší funkci USA.

Trumpa zejména mezi středovými voliči poškozují jeho právní problémy, konkrétně žaloba, která mu klade za vinu nelegální přechovávání tajných dokumentů po odchodu z úřadu před více než dvěma lety, argumentoval Schwarzenegger.

Připustil ale, že dosavadní průzkumy vyznívají pro Trumpa dobře. Horší je to ale u sondáže institutu Ipsos, podle níž téměř dvě třetiny nezávislých voličů, jejichž přízeň prezidentský kandidát pro vítězství nutně potřebuje, považuje obvinění na adresu Trumpa za vážná.

„Nemyslím si, že budete znovu zvoleni, když pro vás bude hlasovat 30 nebo 33 procent lidí ve vašich průzkumech. To nestačí,“ řekl Schwarzenegger.

„Potřebujete středové voliče, potřebujete nezávislé. Nabízí se otázka, jestli to (Trump) dokáže. Myslím, že nedokáže,“ dodal guvernér Kalifornie z let 2003 až 2011 s tím, že jsou-li obvinění oprávněná, bude mít Trump „velké potíže“.

Prezidentské volby v USA: Kdy budou, jaká jsou pravidla a kandidáti

Volby USA

„Žádný problém“

Na otázku moderátora, zda by Schwarzenegger kandidoval na prezidenta USA, kdyby mohl, odpověděl bývalý guvernér jednoznačně. „Ano, samozřejmě, žádný problém.“

Pole kandidátů pro volby, které se uskuteční 5. listopadu 2024, je podle Schwarzeneggera i přes nadměrnou přítomnost Trumpa „zeširoka otevřené“, stejně jako tomu bylo v roce 2016.

Foto: Max Whittaker, Reuters

Arnold Schwarzenegger jako kalifornský guvernér

Schwarzenegger ale řekl, že v USA teď není žádný prezidentský kandidát, jenž by dokázal lidi spojovat. „Vidím jasně, že bych tyto volby vyhrál,“ dodal s tím, že podobně to kdysi cítil i před svým zvolením kalifornským guvernérem.

„Tehdy bylo jasné, že lidé hledají nové odpovědi. Ne pravici, ne levici, ale někoho, kdo dokáže dát národ dohromady,“ uvedl Schwarzenegger.

„Existuje tolik věcí, které je potřeba udělat. A dá se to udělat. A úžasné na tom je, že je to proveditelné. Všechno je proveditelné,“ ujistil sebevědomě Schwarzenegger.

Pětasedmdesátiletý štýrský rodák má rakouské i americké občanství. Protože se ale narodil mimo území Spojených států, nemůže se podle americké ústavy ucházet o funkci prezidenta USA.

Schwarzenegger zasypal díru v silnici. Zkomplikoval tak práci plynařům

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám