Hlavní obsah

Obamův exministr kritizuje prezidenta kvůli válce v Afghánistánu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Nedostatečnou podporu akcí americké armády v Afghánistánu vyčítá prezidentu Baracku Obamovi ve své knize pamětí bývalý ministr obrany Robert Gates. Stěžuje si také na nedůvěru, kterou měl Obama v nejvyšší armádní velitele. Z knihy, jež se začne prodávat příští týden, citovala americká média.

Foto: Jason Reed/Files , Reuters

Americký prezident Barack Obama (vlevo) s bývalým ministrem obrany Robertem Gatesem.

Článek

„Nikdy jsem nepochyboval o jeho podpoře jednotkám, pouze o jeho podpoře jejich mise,“ napsal Gates, který byl jediným republikánem v Obamově vládě. Gates vedl Pentagon už za Obamova předchůdce George W. Bushe a úřad opustil v roce 2011.

Obama podle něj měl potíž vést války v Iráku a Afghánistánu, které po Bushovi zdědil. Misi v Afghánistánu navíc ztěžovala jeho nedůvěra v armádní velení včetně velitele sil v Afghánistánu generála Davida Petraeuse. Ještě horší to bylo se vztahem k afghánskému prezidentovi Hámidu Karzáímu, jehož Obama podle Gatese „nemohl vystát“.

„Prezident nepovažuje tuto válku za svou. Pro něj je to jen otázka stažení se,“ zapsal si Gates do deníku v březnu 2011 po schůzce v Bílém domě. Obama byl podle něj skeptický, že Američané mohou se svojí strategií v Afghánistánu uspět.

Související témata

Foto: Larry Downing , Reuters

Prezident USA Barack Obama

Jinak ale Gates Obamu chválí jako „člověka s osobní integritou“ a kvituje také jeho rozhodnutí udeřit na dům v Pákistánu, v němž se ukrýval hledaný terorista Usáma bin Ládin. Gates, který zahajoval kariéru na konci 60. let, to hodnotí jako „jedno z nejodvážnějších rozhodnutí, které kdy v Bílém domě zažil“.

Reklama

Výběr článků

Načítám