Hlavní obsah

Obama jednal o situaci na Ukrajině s Merkelovou a Cameronem. Chtějí přitlačit na Rusko

Washington
Aktualizováno

Víc přitlačit na Rusko chtějí americký prezident Barack Obama a britský premiér David Cameron. Shodli se na tom v telefonickém rozhovoru, Oba státníci považují za nezbytné, aby se přijmuly další sankce proti Moskvě, pokud Kreml nepodnikne kroky k zmírnění napětí na východě Ukrajiny. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters s odvoláním na Bílý dům.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/APTN

Barack Onama při svém pátečním projevu k situaci na Ukrajině.

Článek

O situaci na Ukrajině jednal Obama v noci na sobotu také s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. „Dohodli se, že budou pokračovat ve snaze o nalezení diplomatického řešení stávající krize, zároveň ale zopakovali odhodlání zůstat v blízkém kontaktu a zvážit, jaké další akce budou nutné," uvedl Bílý dům k rozhovoru s Merkelovou.

„Oba státníci zdůraznili, že Rusko nese jasnou odpovědnost za to, že umožňuje separatistům na východní Ukrajině přístup k těžkým zbraním a další podpoře z Ruska," dodal Bílý dům. Nejvyšší představitelé světových velmocí se takto vyjádřili poté, co se na východní Ukrajině ve čtvrtek zřítilo malajsijské dopravní letadlo s 298 lidmi na palubě.

Obama v pátek na tiskové konferenci prohlásil, že boeing byl sestřelen raketou odpálenou z oblasti kontrolované separatisty, které podporuje Moskva. Americký viceprezident Joe Biden a ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzvali Moskvu, aby uplatnila svůj vliv na proruské separatisty a přiměla je k příměří a k tomu, aby vyšetřovatelům umožnili přístup k sestřelenému letadlu.

Reklama

Výběr článků

Načítám