Hlavní obsah

Obama a Biden uvítali poslední americké navrátilce z Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama společně s viceprezidentem Joem Bidenem v úterý uvítal na základně Andrews v Marylandu poslední vojáky, kteří se vrátili z nasazení v Iráku.

Článek

Slavnostní ceremoniál, na kterém však žádný z politiků neměl oficiální projev, znamená podle agentury AP formální tečku za válkou v této blízkovýchodní zemi, která trvala bezmála devět let.

"Tito Američané, a vůbec všichni Američané, kteří sloužili (v Iráku), jsou ztělesněním odvahy, obětavosti a vlastenectví. Pracovali jako tým a dělali svou práci. A dělali to pro něco většího, než jsou oni sami," prohlásil Obama.

V době největšího nasazení bylo v Iráku 170 000 Američanů. Podle bezpečnostní smlouvy měli všichni vojáci odejít do konce letošního roku. USA byly původně ochotny v Iráku ponechat několik tisíc vojáků jako instruktory, ale protože se nedohodly s Bagdádem na právním statusu vojáků, odcházejí všichni. K ostraze početného personálu amerického velvyslanectví je vyčleněno asi 200 vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám