Hlavní obsah

Jsou tu falešní policisté se zbraněmi, hlásili lidé z pražského obchodního domu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V obchodním domě chodí kolem nás falešní policisté a mají zbraně. Zhruba s tímto hlášením v úterý dopoledne přivolali lidé tu pravou státní policii do obchodního centra v Praze 6. Hlídka tam našla tři studenty, kteří si odskočili do obchodu z tzv. posledního zvonění, kdy při tomto tradičním loučení se školou vystupovali nedaleko převlečení do uniforem.

Studenti měli policejní uniformy.Video: Aktu.cz

 
Článek

Zásah v OC Šestka Novinkám potvrdil mluvčí policie Jan Rybanský. Svědci podle něj volali policii s podezřením, že se v centru pohybuje skupinka mladých mužů v uniformách. Navíc podle prvotního hlášení u sebe měli zbraně.

„Na místě se nacházeli tři lidé ve služebním stejnokroji policie,“ sdělil mluvčí.

Vzápětí se ale ukázalo, že to byli studenti střední školy, kteří se převlékli do uniforem v rámci tzv. posledního zvonění.

Jsem tajný policista, vysvětloval dělník v Jičíně, proč nechodí do práce. Získal důvěru a pak zmizel se zbožím

Krimi

Při této tradiční akci konající se obvykle před začátkem maturit se studenti symbolicky loučí se školou, kdy v partách a například právě v různých převlecích na sebe poutají pozornost u svých domovských škol, aby vybírali příspěvek na maturitní večírek.

V obchoďáku se podle všeho nijak výrazně neprojevovali, oznamovatelé hovořili pouze o tom, že chodí kolem a jsou to viditelně falešní policisté, čímž si byli lidé podle Rybanského jistí hlavně kvůli mladistvému vzhledu trojice v uniformách.

Foto: Aktu.cz

Zásah policie v OC Šestka.

Okolnosti incidentu policie dál prověřuje. Jestli měli studenti skutečně zbraně, případně zda bude ve hře podezření z nějakého protiprávního jednání, zatím není zřejmé.

Obecně nosit policejní uniformu, aniž by byl dotyčný příslušníkem sboru, je přestupek. Paragraf se týká situace, kdy má podezřelý na sobě služební stejnokroj „úmyslně na místě veřejnosti přístupném“.

Falešný policista v uniformě a s majáky zastavoval řidiče na Uherskohradišťsku

Krimi

Recese ale může vést až k balancování na hraně trestního zákoníku.

Například až před soud se před lety dostal případ herců Petra Čtvrtníčka a Jana Potměšila, kteří v roce 2012 natáčeli v Papírenské ulici, souhrou okolností rovněž v šestém pražském obvodu, klip na podporu Konta Bariéry.

Byli tehdy oblečeni do policejních uniforem a zastavovali řidiče, kteří si mysleli, že jde o skutečnou silniční kontrolu. Jeden muž při „kontrole“ ale bohužel dostal infarkt. Herci se hájili tím, že nechtěli nikomu ublížit, ale přimět lidi, aby přispěli na dobrou věc.

Oba nejdřív dostali podmíněné testy za poškození cizích práv a přisvojení pravomoci úřadů, které ale později odvolací soudní instance zrušila.

„Jménem zákona.“ Falešný policista šikanoval lidi

Krimi

Výběr článků

Načítám