Hlavní obsah

Nezvěte si na Vánoce neočkované příbuzné, vyzval Američany Fauci

Washington

Se svérázným doporučením přišel krátce před Vánoci hlavní epidemiolog americké vlády Anthony Fauci. Veřejnost vyzval, aby si na svátky domů nezvala neočkované rodinné příslušníky. Důvodem je prudký nárůst infekcí v souvislosti s variantou omikron, která už ve Spojených státech představuje 73 procent všech nových případů. Republikáni Fauciho přirovnali ke skřítkovi Grinchovi, který ničí Vánoce.

Foto: Profimedia.cz

Americký epidemiolog Anthony Fauci

Článek

„Nyní řešíme natolik vážnou situaci, že pokud přijde neočkovaná osoba, řekl bych: Je mi moc líto, ale tentokrát ne. Možná někdy jindy, až bude po všem," řekl Fauci v rozhovoru pro MSNBC.

Sám následně uvedl, že ho loni kvůli obavám o jeho zdraví nenavštívily děti, protože ještě nebyly očkované. Letos už bude svátky trávit s celou rodinou.

Je jisté, že omikron není horší než delta, řekl Fauci

Amerika

Varování přichází v době, kdy omikron představuje 73 procent nových případů v USA. Podle tamního Střediska pro kontrolu a prevenci (CDC) je přes 70 procent americké populace starší 12 let „plně” naočkováno a 30,4 procenta už obdrželo i podpůrnou dávku (booster).

V USA mají nárok na třetí dávku vakcíny všichni lidé starší 16 let, kterým od druhé dávky uplynulo alespoň 6 měsíců.

Fauciho vyjádření rozlítilo americké republikány ze Sněmovny reprezentantů. „Kdo bude Fauciho hrát v pokračování filmu Jak Grinch ukradl Vánoce?” utahovali si z epidemiologa na Twitteru, s odkazem na oblíbenou pohádku o skřítkovi, který nemá rád Vánoce a ukradne lidem dárky.

V USA povolili pilulky od Pfizeru proti covidu

Koronavirus

Od roku 1984 zastává Fauci funkci ředitele Národního ústavu pro alergie a infekční nemoci (NIAID). Za svou kariéru působil jako poradce pro sedm amerických prezidentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám