Hlavní obsah

Nejvyšší soud nařídil obnovit Trumpův migrační program

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Nejvyšší soud Spojených států zamítl žádost administrativy prezidenta Joea Bidena o zablokování dřívějšího rozhodnutí soudu nižší instance, který nařídil obnovení migračního programu předchozí vlády, napsala agentura Reuters. Migranti podle nařízení musejí čekat v Mexiku na vyřízení žádostí o azyl ve Spojených státech.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Migranti ze zemí Střední Ameriky čekají na převoz na azylového centra po překročení řeky Rio Grande

Článek

Program nazvaný Protokoly ochrany migranta (MPP), někdy také přezdívaný Zůstaň v Mexiku, zavedla předchozí vláda republikánského prezidenta Donalda Trumpa v roce 2019. Žadatelé o azyl v USA byli v jeho rámci vraceni do Mexika, aby tam čekali na vyřízení své žádosti americkými úřady. Program měl odradit žadatele o azyl, ale podle jeho kritiků upíral lidem právo žádat o ochranu v USA a nutil je čekat v nebezpečných mexických pohraničních městech.

Biden odmítá zrušit migrační opatření zavedené za Trumpa

Amerika

Demokratický prezident Joe Biden po nástupu do Bílého domu program zrušil. Americké státy Texas a Missouri následně podaly proti tomuto rozhodnutí žalobu. Soud v Texasu nedávno nařídil obnovení kontroverzního programu s odůvodněním, že Bidenova administrativa porušila zákon, jenž vyžaduje při zavádění politiky podstoupení určitých procedurálních kroků, uvedla televize CNN.

Trumpova hraniční zeď je děravá

Amerika

Vláda požádala o zablokování tohoto rozhodnutí, argumentovala mimo jiné tím, že prezident má „jasnou pravomoc určovat imigrační politiku“. Nejvyšší soud však nyní dospěl k závěru, že administrativa neprokázala, že by mohla zpochybnit tvrzení, že ukončení programu bylo „svévolné“. Agentury zároveň podotkly, že s tímto rozhodnutím nesouhlasila trojice liberálních soudců. Nejméně pět z šesti konzervativních členů nejvyššího soudu, z nichž tři jmenoval Trump, hlasovalo pro obnovení programu, podotkla AP.

Polsko začíná stavět na hranici s Běloruskem plot

Evropa

Usnesení nejvyššího soudu znamená, že rozhodnutí soudu nižší instance z Texasu nyní vstupuje v platnost, podotkla agentura Reuters. Podle AP zatím není jasné, kolika lidí se verdikt dotkne a jak rychle se to stane.

Podle serveru BBC News bylo do programu zařazeno přibližně 70 tisíc běženců. Bidenova administrativa začala jejich případy měsíc po inauguraci prezidenta postupně zpracovávat a migranty pouštět do USA, aby tam mohli vyčkat na projednání jejich žádostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám