Hlavní obsah

Biden odmítá zrušit migrační opatření zavedené za Trumpa

Washington

Americký prezident Joe Biden ke slibovanému zásadnímu obratu v imigrační politice stále nezavelel. Přesněji řečeno mu zabraňuje. A lidskoprávním organizacím, které ho před volbami podporovaly, došla trpělivost. Prodloužení opatření umožňující vracet žadatele o azyl z mexické hranice bez udání důvodu napadly u soudu.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Vládní administrativa se chová k uprchlíkům jako k pěšákům na politické šachovnici. Takže se chceme vrátit k soudu, abychom mohli to nařízení jednou pro vždy zrušit. Pro rodiny a vůbec pro všechny,“ cituje agentura Reuters Noaha Gottschalka z organizace Oxfam America, která se ke společné žalobě připojila.

Harrisová poprvé navštíví kolabující hranici s Mexikem

Amerika

Zmiňované opatření vydalo v březnu loňského roku americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) ve snaze zbrzdit šíření koronaviru ve Spojených státech.

Biden sice po nástupu do funkce zvrátil řadu kroků svého předchůdce Donalda Trumpa v oblasti migrační politiky, opatření CDC ale ponechal v platnosti. V pondělí navíc jeho administrativa vydala aktualizovanou verzi, podle níž budou muset úřady nařízení znovu zvážit nikoliv za 30 dní jako dosud, ale až za 60 dní.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

Nevládní organizace tvrdí, že řadu měsíců vyjednávaly s vládou o řešení nynější situace. Rozhovory však podle nich dospěly do mrtvého bodu, a proto se uchýlily k soudní cestě. Nařízení podle jejich názoru vystavuje řadu lidí nebezpečí, protože například nutí celé rodiny k návratu do pohraničního pásma v Mexiku, kde panují nebezpečné podmínky.

Možný problém pro Bidena

Pokud by se soudní stížností na nařízení CDC uspěly, bylo by pro policii obtížné příchozí migranty zadržovat a vracet zpět, což by Bidenovi výrazně zkomplikovalo situaci, píše AP.

Bidenova migrační politika zkolabovala

Amerika

Bidenova vláda argumentuje tím, že je nařízení nadále potřeba vzhledem k rozmachu nakažlivé varianty koronaviru zvané delta. Tvrdí rovněž, že mezi imigranty přicházejícími z Mexika je stále více infikovaných, neuvedla však přesné počty.

Americké úřady podle předběžných dat zastavily v červenci na hranici asi 210 tisíc lidí, což je nejvíce za posledních 20 let. AP však upozorňuje, že tyto údaje nejsou přímo srovnatelné. Řada migrantů se totiž v současnosti snaží hranici překročit opakovaně poté, co je pohraničníci při kontrole automaticky odmítnou právě s odvoláním na zvláštní koronavirové nařízení CDC.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám