Hlavní obsah

NATO z Ameriky jen vysává peníze, kdo neplatí dost, ať vypadne, vzkazuje Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Severoatlantická aliance je k ničemu, jen ať se rozpadne. V předvolebním duelu se svým stranickým rivalem Tedem Cruzem to prohlásil favorit republikánských primárek Donald Trump. Ostatní členské země se podle něj jen vezou za americké peníze.

Foto: Dave Kaup, Reuters

Donald Trump

Článek

„To znamená, že je chráníme, poskytujeme jim vojenské záruky a další věci. Oni okrádají Spojené státy a víte, co s tím děláme my? Nic. Buď budou muset dohnat svá manka z minulosti, nebo (z NATO) vypadnout,“ soptil Trump podle deníku The New York Times. „Když se NATO rozpadne, tak se rozpadne,“ dodal. Zopakoval tak svá předchozí slova, podle nichž je NATO pro USA příliš drahé. [celá zpráva]

SSSR už není, tak k čemu NATO?

Smyslem Severoatlantické aliance byla podle republikánského favorita ochrana před Sovětským svazem, který už neexistuje, a před terorismem NATO neochrání.

Později se Trump pokusil své výroky částečně zmírnit. „Chtěl jsem říci, že je NATO zastaralé. Je to odvážné tvrzení, když o tom moc nevíte, ale já se učím rychle,“ prohlásil.

V rozhovoru pro Times pak prezidentský kandidát dodal, že by raději povolil Japonsku a Jižní Koreji, aby si vybudovaly vlastní jaderný arzenál, než aby musely Spojené státy dál zodpovídat za jejich bezpečnost.

Na Trumpovy výroky už zareagoval současný prezident Barack Obama. „O zahraniční politice, jaderné politice, Korejském poloostrově ani světě obecně toho příliš neví,“ rýpnul si.

Řečnické otočky

Trump následně své tvrzení popřel. „Neříkal jsem nic o tom, že by se mělo stát Japonsko jadernou velmocí. Musíme je nechat, aby se o sebe starali sami, a pokud to jednoho dne bude znamenat to, že si budou chtít opatřit jaderné zbraně - a se vší upřímností se mi to opravdu nelíbí - si je opatří stejně,“ prohlásil Trump.

Později se republikánský kandidát do svých prohlášení zamotal ještě víc.

„Budu raději, když se nebudou ozbrojovat, ale nebudu pokračovat v mrhání ohromnou sumou peněz. Nemůžeme být světovým policistou s dluhem 21 biliónů dolarů (498 triliónů korun) a sedět na bublině, která praskne. A až se tak stane, budeme - víte kde,” řekl dále Donald Trump.

Podobným vyhazováním peněz je podle něj i financování Spojených národů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám