Hlavní obsah

NATO je pro USA příliš drahé, Trump to chce změnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy by měly přehodnotit svoje působení v rámci Severoatlantické aliance, prohlásil v pondělí republikánský favorit do voleb prezidenta USA Donald Trump. Členství v NATO podle něj stojí americkou pokladnu moc peněz, Američané na NATO přispívají mnohem více než ostatní spojenci.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Donald Trump

Článek

„Myslíte si, že by USA měly přehodnotit své zapojení do NATO?“ zeptal se Trumpa přímo televizní moderátor Wolf Blitzer. „Ano, protože nás to stojí moc peněz a, upřímně, oni musí dát víc peněz. My platíme neúměrně víc, je to moc. A upřímně, dnešní svět je jiný než svět, kdy jsme původně přišli s tím nápadem a všichni se spojili,“ odvětil Trump.

Trumpovi se například nelíbí, že se Washington stará o Ukrajinu, zatímco spojenci v Evropě podle něj ukrajinskou vládu podporují nedostatečně. Američané na Ukrajinu poslali nesmrtící vojenský materiál a pomáhají cvičit ukrajinské vojáky.

Podle Trumpa by USA neměly z NATO vystupovat, ale platit Alianci mnohem méně.

Na Blízkém východě je neutrální

Trumpův postoj k NATO není jediným jeho názorem, s nímž vyvolal tento týden malé pozdvižení. Miliardář se vyjádřil také k palestinsko-izraelskému konfliktu a prohlásil, že co se toho týče, zastává neutrální stanovisko. Později ubezpečoval, že podporuje Izrael.

Související téma:

Foto: Novinky

.

Podle demokratické favoritky Hillary Clintonové tak Trump znovu ukázal, jak je nespolehlivý. Amerika podle ní nepotřebuje prezidenta, „který je v pondělí neutrální, v úterý proizraelský a kdovíjaký ve středu“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám