Hlavní obsah

Facebook bude mazat účty a skupiny související s konspirací QAnon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká technologická společnost Facebook zakázala na svých sociálních sítích veškerý obsah spojený s konspirační teorií zvanou QAnon. Podle zpravodajského serveru BBC se jedná o významné vyostření již dříve přijatých kroků proti podobně laděným nepodloženým materiálům, podle nichž americký prezident Donald Trump vede válku proti satanistickým pedofilům, kteří ovládají nejvyšší kruhy ve Washingtonu.

Foto: Elijah Nouvelage, Reuters

Samolepka odkazující na konspirační teorii zvanou QAnon.

Článek

„Od nynějška budeme odstraňovat veškeré facebookové stránky, skupiny a účty na Instagramu (napojené na QAnon),” uvedl Facebook v úterý. Jeho zaměstnanci na tom již údajně začali pracovat, vzhledem k rozšířenosti spiklenecké teorie však bude trvat mazání všech souvisejících stránek několik dní až týdnů.

Po podobném obsahu bude rovněž aktivně pátrat zvláštní tým a společnost se tak nebude při hledání zakázaných příspěvků spoléhat jen na hlášení od jednotlivých uživatelů.

Facebook v úterním prohlášení uvedl, že zpřísňuje opatření přijatá již letos v srpnu, jejichž cílem bylo zamezit přívržencům konspirační teorie v tom, aby se mohli organizovat na jeho platformách. Společnost tak již v posledních měsících zablokovala bezmála 2000 facebookových skupin souvisejících s hnutím QAnon a přes 10 000 účtů na Instagramu.

Facebook smazal stovky skupin o konspirační teorii QAnon

Internet a PC

Podle reportérky BBC Marianny Springové, jež se specializuje na falešné informace a sociální média, je nejnovější krok společnosti Facebook vítaný, nicméně zřejmě přichází pozdě. Zatímco dříve se zastánci teorie QAnon na sociálních sítích scházeli ve specializovaných skupinách, které byly často extremisticky a násilně zaměřené, dnes se již dokážou pohybovat v digitálním prostoru mnohem opatrněji a využívají hesla, která nejsou sama o sobě kontroverzní.

Jedním příkladem je znak #SaveOurChildren (zachraňte naše děti), který odkazuje na název staleté britské humanitární organizace Save The Children.

Stoupencům spiklenecké teorie se tak daří s pomocí těchto taktik prorůstat sociálními sítěmi a pronikat i do kruhů běžných uživatelů, kteří normálně podobné informace nevyhledávají. Řada amerických voličů se tak začíná setkávat ve svých skupinách s ničím nepodloženými tvrzeními, podle nichž například opoziční demokraté obchodují s dětmi a jejich prezidentský kandidát Joe Biden je zneužívá.

Teorie vznikla v roce 2017

Teorie QAnon vznikla v roce 2017, když anonymní uživatel s přezdívkou Q začal na několika internetových fórech šířit svoje nepodložená tvrzení s tím, že se jedná o utajované informace, k nimž má přístup díky své bezpečnostní prověrce.

Od té doby se teorie rozrostla a tím se i rozvětvila a ztratila jednotnou podobu, jádro se nicméně nadále týká obchodování a zneužívání dětí, které je údajně řízené zvrácenými politickými, kulturními a podnikatelskými elitami. Stoupenci teorie jsou většinou přívrženci Donalda Trumpa, který podle nich proti těmto údajným snahám amerických vysokých kruhů bojuje. Žádné z těchto tvrzení se však nezakládá na skutečnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Facebook propojuje Messenger a Instagram

Americká internetová společnost Facebook propojuje svou komunikační službu Facebook Messenger s aplikací pro sdílení fotografií Instagram. Uživatelé těchto...

Výběr článků

Načítám