Hlavní obsah

Moskva prý podala vysvětlení ohledně hackerských útoků ještě za Obamy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Moskva a Washington pokračují v jednání o vytvoření skupiny pro kybernetickou bezpečnost, o níž prezidenti obou zemí hovořili před dvěma týdny na svém prvním setkání v Hamburku. V Moskvě to ve čtvrtek prohlásil prezidentův zmocněnec pro informační bezpečnost Andrej Krutskich, byť Donald Trump vznik společné skupiny vyloučil. Krutskich také uvedl, že Rusko ještě za Obamy poslalo dvě vyjádření ohledně obvinění z pokusů ovlivnit volby v USA.

Foto: ČTK/AP

Prezidenti Ruska a USA Vladimir Putin a Donald Trump v Hamburku

Článek

„Jednání pokračuje, diplomacie funguje, z obou stran padají různé návrhy, které se posuzují,” řekl Krutskich novinářům. Nezbytnost jednání prý obě strany chápou. Rozhovory sice pokračují ztěžka, ale ”to je problém americké vlády, ne náš,” řekl ruský představitel.

Hamburská jednání prezidentů o kybernetické bezpečnosti potvrdily Moskva i Washington. Trumpova vstřícnost ale vyvolala v USA odpor, protože prezident podle kritiků hodlá spolupracovat se státem, který kybernetický prostor sám zneužívá k útokům proti Spojeným státům. [celá zpráva]

Americký prezident podle ruských diplomatů v rozhovoru s Putinem s vytvořením bezpečnostní skupiny plně souhlasil. Rusko na podobné instituci trvá už dlouho, spolu s Čínou prosazuje na půdě OSN návrh na zřízení mezinárodního mechanismu, který by internet chránil před ”vměšováním, ohrožováním veřejného pořádku, rozkladem státního zřízení a šířením národnostní, rasové a náboženské nesnášenlivosti”.

„Fakt, že jsem s prezidentem (Vladimirem) Putinem diskutoval o kybernetické skupině, ještě neznamená, že si myslím, že se může stát skutečností. Nemůže,” ohradil se před týdnem Trump proti kritice, že spolupracuje s Ruskem v této oblasti.

Krutskich se o konkrétní formě rusko-americké bezpečnostní spolupráce vyjádřil jen mlhavě: „Může to být i skupina, formát není rozhodující, hlavní je obsah jednání.”

Rusko poslalo Washingtonu vyjádření 

Zmocněnec prezidenta Putina také prohlásil, že Rusko ještě před americkými listopadovými volbami reagovalo na americká obvinění o vměšování do amerických voleb a poslalo své vyjádření. Přes diplomatické kanály přišel z Washingtonu počátkem listopadu dotaz na hackery a následující den z Moskvy odešla předběžná odpověď. „V lednu, když byl ještě před (Trumpovou) inaugurací u moci prezident Barack Obama, jsme jim poslali podrobnější reakci. A konec, odmlčeli se,” řekl Krutskich na konferenci v Moskvě.

Informace Krutskiche je nová, v USA ani v Rusku se dosud zprávy o kontaktech ohledně hackerských útoků neobjevily. Vliv Ruska na americké prezidentské volby objasňuje několik kongresových výborů a také zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, jehož v květnu jmenovalo ministerstvo spravedlnosti. Trump jakékoliv spojení s Moskvou popírá a vyšetřování označuje za hon na čarodějnice.

Americké zpravodajské služby ale nepochybují, že z Ruska během volební kampaně na servery amerických politických stran mířily útoky hackerů, které měly poškodit kandidátku demokratů Hillary Clintonovou. Hackeři údajně pronikli do serverů Demokratické strany, počítačovou síť republikánského štábu nepoškodili.

Reklama

Výběr článků

Načítám