Hlavní obsah

Migranti kempují na Manhattanu. Jsme zahlceni, hlásí New York

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Žadatelé o americký azyl v New Yorku často musí spát na chodníku před hotelem Roosevelt na Manhattanu. Ten totiž jako jediný nabízí ubytování rodin s dětmi, jež jsou upřednostňovány před bezdětnými dospělými, kteří na místo v hotelu většinou vůbec nedosáhnou. Důvodem je naprostá zahlcenost tohoto amerického města, které žadatele už nestíhá vyřizovat a zároveň nemá místo, kde by je ubytovalo. Informuje o tom americká televize CBS News.

Desítky migrantů kempují na chodníku před hotelem Roosvelt v New Yorku.Video: AP

 
Článek

U hotelu spí například Adrian Daniel Jose, který americké televizi řekl, že na vyřízení čeká už několik dní. 36letý muž z Venezuely navíc uvedl, že doma nechal svoji manželku i tři děti, protože „cesta do USA je nebezpečná“.

Do New Yorku přitom přicestoval z Mexika, kde byl dle svých slov okraden a přinucen překročit hranice jen „s oblečením na zádech a zalepenými brýlemi“.

Nejlidnatější americké město si vybral i ruský pár Natalija a Maksim Subbotinovi, který do něj v úterý přicestoval z Texasu. „Je to těžké. V mé zemi jsem byla slavnou profesorkou. Měla jsem domov. A tohle je první den, co ho nemám,“ řekla americké televizi Natalija, která dále uvedla, že od svého příjezdu nespala.

Špína i bezdomovci. New York má do romantické pohádky daleko, říká Češka žijící na Manhattanu

Slepá mapa

Je ale otázka, jak dlouho budou moci tito ruští občané ve Spojených státech zůstat. Jak napsal deník The Guardian, Bidenova administrativa „potichu“ začala v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu deportovat ruské občany.

Foto: Mike Segar, Reuters

„Od této chvíle to jde z kopce. Už tady není žádný další prostor,“ uvedl v pondělí k migrační krizi starosta New Yorku Eric Adams. Podle něj navíc do tohoto amerického města jen od loňského jara přišlo 95 tisíc migrantů.

Od loňského jara 95 000 uprchlíků

„Od této chvíle to jde z kopce. Už tady není žádný další prostor,“ uvedl v pondělí k migrační krizi starosta New Yorku Eric Adams. Podle něj navíc do tohoto amerického města jen od loňského jara přišlo 95 tisíc migrantů.

Adams společně se starosty z Chicaga a Denveru požádal Bidenovu administrativu, aby urychlila vydávání pracovních povolení pro migranty přicházející do jejich měst.

Tuto krizi mimo jiné způsobil i texaský republikánský guvernér Greg Abbot, který v rámci své kontroverzní operace Lone Star (Osamělá hvězda) poslal do amerických měst po celé zemi autobusy s tisíci migranty.

Brutalita pohraničníků na mexické hranici roste. Americké ministerstvo žaluje Texas

Amerika

Podle listu Houston Chronicle začali texaští policisté zadržovat otce, kteří cestují s rodinami, s tím, že matku a děti předávají pohraniční stráži. Americká televize CBS News tento krok přirovnala k politice Donalda Trumpa, která „po léta rozdělovala některé rodiny“.

„Náš soucit je neomezený, zdroje nikoli“

Hotel Roosevelt je příjezdovým centrem pro všechny migranty v New Yorku. Mohou zde dostat jídlo a různé druhy očkování. Jak uvedla americká televize Fox News, nachází se zde také centrum humanitární pomoci pro rodiny s dětmi, které jsou navíc při vyřizování upřednostňovány před dospělými žadateli.

„Už to říkáme nějakou dobu. Od loňského jara jsme měli více než 93 tisíc žadatelů o azyl, kteří prošli naším systémem. Našemu týmu každý den dochází místo a my se jim snažíme nabídnout umístění všude tam, kde máme nějaká volná místa,“ řekl pro Fox News mluvčí newyorského starosty Fabien Levy.

Foto: Mike Segar, Reuters

Město kolem hotelu Roosevelt nechalo postavit zábrany, aby se čekající žadatelé od azyl řadili do fronty a oddělili od zbytku ulice

„Děti a rodiny mají i nadále přednost a každou noc se pro ně najde lůžko. Nadále se snažíme dospělým nabídnout alespoň dočasné místo k přečkání mimo chodníky,“ vysvětlil situaci Levy.

Ten dále uvedl, že i přesto několik stovek lidí vždy musí přečkat noc na chodníku nebo jinde ve městě. A další stovky z nich každý den přicházejí, což situaci ještě více komplikuje.

„Zatímco náš soucit je neomezený, naše zdroje nikoli. Stále zoufale potřebujeme pomoc našich státních a federálních partnerů. Do té doby vyzýváme migranty, aby využili dostupná místa mimo New York,“ zakončil Levy.

Foto: Mike Segar, Reuters

Lidé spí na rozložených kartonových krabicích, někteří s ale i bez spacáku

Foto: Mike Segar, Reuters

Namačkaní žadatelé o azyl čekají dlouhé hodiny před hotelem bez jistoty, že místo vůbec dostanou

Německo nezvládá migraci. Hrozí vznik nových etnických kolonií, varuje CDU

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám