Hlavní obsah

Německo nezvládá migraci. Hrozí vznik nových etnických kolonií, varuje CDU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Němečtí opoziční křesťanští demokraté (CDU) varují, že ve spolkové republice budou vznikat nové etnické kolonie, jestliže koaliční vláda sociálnědemokratického (SPD) kancléře Olafa Scholze nezmění svou azylovou politiku. Příčinu vidí CDU ve vysokém počtu přijímaných migrantů a v jejich nedostatečné kvalifikaci.

Foto: Profimedia.cz

Poslanec německé CDU Alexander Throm.

Článek

Toto varování vyjádřil expert CDU pro otázky vnitřní bezpečnosti a poslanec Bundestagu Alexander Throm v rozhovoru pro deník Bild. „Nízké nebo chybějící vzdělání žadatelů o azyl vede k jejich trvalé neuplatnitelnosti na pracovním trhu. Budou vznikat další etnické kolonie a ty dosavadní se budou rozrůstat,“ zdůraznil Throm.

Politik reagoval na nejnovější statistické údaje, podle nichž požádalo v Německu o azyl v prvním pololetí letošního roku 162 271 migrantů. To odpovídá počtu obyvatel města o velikosti Heidelbergu nebo Darmstadtu.

Pokud by toto tempo pokračovalo i ve druhém pololetí, zvýšil by se koncem roku počet žádostí na téměř 325 tisíc. To už by odpovídalo celkovému počtu obyvatel tří větších měst, například dolnosaskému Salzgitteru, Trevíru v Porýní-Falci a Bergisch-Gladbachu v Severním Porýní-Vestfálsku.

Deník Bild si v této souvislosti klade otázku, kde bude takové množství lidí bydlet a jak se úřady postarají o jejich děti. „Už teď chybí v Německu 378 tisíc míst v mateřských školách a do roku 2025 bude chybět 25 tisíc učitelů,“ upozorňuje list.

Throm se obává, že počet žadatelů o azyl nevzroste do konce roku jen na 325 tisíc. „Musíme počítat až se 400 tisíci lidmi, protože jich nejvíce přichází v létě a na podzim. A také nějakou dobu trvá, než se dostanou z jižní Evropy k nám,“ uvedl dále Throm.

AfD v průzkumech posiluje

Tento vývoj podle něj už atakuje hranice možností SRN a skrývá v sobě výbušný potenciál. „Infrastruktura naší země není stavěna na takové poměry. A migrační politika koaliční vlády jen podněcuje konjukturu Alternativy pro Německo (AfD) a dalších extremistů,“ dodal Throm v narážce na opoziční krajně pravicovou stranu AfD, která ostře vystupuje proti migraci.

Za pravdu mu dává renomovaný sociolog a expert na otázky migrace Stefan Luft. „Německo v migraci míří do stavu velkého přetížení. Nelze očekávat, že integrace bude při takovém přílivu migrantů úspěšná,“ varoval Luft.

V celé zemi, hlavně na území bývalé NDR, mezitím vytrvale sílí voličské preference AfD. Ještě před rokem jí průzkumy přisuzovaly dvanáct procent, zatímco v poslední sondáži pro list Bild dam Sonntag to bylo už 22 procent. To zajišťuje AfD druhé místo za opozičním konzervativním blokem CDU/CSU se 26 procenty.

Šéf sociologické agentury INSA Hermann Binkert, jehož institut poslední průzkum provedl, ale upozornil, že AfD je už vlastně nejsilnější stranou v Německu, vezme-li se v úvahu, že blok CDU/CSU jsou vlastně dvě různé strany, i když mají v Bundestagu společnou frakci.

CSU existuje jen v Bavorsku, zatímco CDU v ostatních spolkových zemích.

Binkert předpokládá, že CSU přispívá k celkovým preferencím konzervativního bloku asi pěti procenty. To podle něj znamená, že sama CDU je na 21 procentech. „AfD je aktuálně s 22 procenty silnější než CDU s 21 procenty,“ zdůraznil Binkert.

Útoky a plivání na personál. Berlínská koupaliště omezují provoz kvůli tlupám výrostků

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám