Hlavní obsah

Mexický gang, který unesl čtyři Američany, se omluvil a vydal údajné pachatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odštěpenecká skupina mexického drogového kartelu Golfo, která má údajně na svědomí únos čtyř Američanů z minulého týdne a vraždu dvou z nich, se za tento čin ve čtvrtek omluvila. S odvoláním na média ve městě Matamoros na pomezí Mexika a Spojených států o tom na webu informuje britská BBC. Stanice CNN uvádí, že skupina vydala mexickým úřadům pětici svých členů, kteří jsou údajně za únos odpovědní.

Repatriace těl dvou Američanů zastřelených v MexikuVideo: Reuters

 
Článek

V mexických médiích se objevila fotografie, na níž pět mužů leží na břiše na zemi s rukama spoutanýma nad hlavou a tričkem přetaženým přes hlavu. CNN podotýká, že se jí nepodařilo autenticitu těchto snímků ověřit. Skupina zvaná Štíři u nich nechala dopis, v němž se omluvila obyvatelům Matamoros, obětem únosu a jejich rodinám i Mexičance, která zemřela minulý týden, když gang střílel na bílý minivan, v němž Američané cestovali.

Foto: Profimedia.cz

Těla dvou zavražděných Američanů byla převezena z Mexika do USA

Agentura AP napsala, že od jistého bezpečnostního činitele ve státu Tamaulipas, v němž Matamoros leží, získala kopii dopisu. „Rozhodli jsme se vydat ty, kteří se bezprostředně podíleli na těch událostech a nesou za ně zodpovědnost,“ píše se v dopisu s tím, že „pětice jednala na základě vlastního rozhodnutí a bez disciplíny“. Gang pětici obvinil z toho, že porušila jeho pravidla, mezi jinými „ochranu života nevinných“.

Vyšetřovatelé se sice domnívají, že je dopis autentický, nicméně jak mexičtí, tak američtí bezpečnostní činitelé pochybují o tom, že omluva Štírů je upřímná, uvádí CNN.

Mexický prezident sdílel podivnou fotku a tvrdí, že je na ní živý elf

Koktejl

Mexické úřady ve čtvrtek předaly do Spojených států pozůstatky dvou Američanů, kteří při únosu zemřeli. Dvojice, která přežila, se do vlasti vrátila už dříve a léčí se v nemocnici. Skupina čtyř přátel z Jižní Karolíny – tři muži a žena – se do Mexika vydala kvůli tomu, aby žena mohla podstoupit plastickou operaci břicha. Nicméně na jejich minivan v Matamoros začali střílet ozbrojenci, kteří je pak naložili do nákladního auta a odjeli s nimi pryč. Pak je únosci převáželi mezi různými místy, dokonce je odvezli i na kliniku, aby jim tam lékaři poskytli první pomoc. Nicméně dva muži s nejhoršími zraněními krátce poté zemřeli.

Zařaďte je na seznam teroristů, volají republikáni

Generální prokurátor státu Tamaulipas uvedl, že únosci si čtveřici Američanů zřejmě spletli se členy jiného kartelu, který se dostal na jejich teritorium, ale že úřady musejí přesnou motivaci pro útok teprve vysvětlit.

BBC uvádí, že případ v USA vyvolal silné emoce a několik republikánských politiků, včetně senátora za Jižní Karolínu Lindseyho Grahama, vyzvalo, aby se do akce proti mexickým drogovým kartelům zapojila americká armáda. Chce také, aby je USA zařadily mezi „zahraniční teroristické organizace“. Jeho výzvy odsoudil mexický prezident Andrés Manuel López Obrador, který řekl, že Mexiko není protektorátem nebo kolonií Spojených států.

Město Matamoros, které leží na hranicích s americkým státem Texas nedaleko pobřeží Mexického zálivu, sužuje teror ze strany drogového kartelu Golfo. Jenom ve státě Tamaulipas se kvůli násilnostem mezi členy kartelu pohřešují tisíce Mexičanů a americké ministerstvo zahraničí před cestami do oblasti varuje.

U hranic Mexika a USA zuří války drogových gangů

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám