Hlavní obsah

Mexický prezident sdílel podivnou fotku a tvrdí, že je na ní živý elf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador o víkendu zaskočil internet, když na sociálních sítích sdílel fotografii, o níž tvrdí, že zachycuje skřítka z mayské mytologie sedícího na stromě.

Foto: Mexico's Presidency, Reuters

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador

Článek

Prezident López Obrador je velkým příznivcem nejen mayské, ale všech původních kultur, které na území dnešního Mexika žily před připlutím španělských kolonizátorů.

Součástí jeho úcty k původním obyvatelům je i projekt turistické železnice na poloostrově Yucatán, jenž byl v minulosti osídlen mayskou civilizací.

A právě při stavbě této železnice pořídil minulý týden jeden z inženýrů tmavou fotku, která se jeví, že zachycuje podivnou postavu se svítícíma očima, jak sedí na stromě.

Prezident k tomu připsal, že to vypadá jako alux, což je mayská mytologická postava, jíž v dnešní západní kultuře vcelku přesně odpovídají elfové.

„Všechno je mystické,“ připsal k fotce prezident a pro srovnání přidal i snímek sochy aluxe z archeologického naleziště Ek Balam.

Míčové hry s mrtvými vládci? Krypta odhaluje pohřební rituály Mayů

Věda a školy

Profesor historie David Stuart z Texaské univerzity, který se specializuje na mayskou kulturu, na webu The New York Times popsal aluxy jako šibalské skřítky, kteří lidem tropí drobné a v podstatě neškodné naschvály, například jim schovávají věci.

Zároveň však uvedl, že nemá tušení, co tím chtěl mexický prezident říci: „Asi to myslel jako nějaký žert, ale nevím,“ odhaduje David Stuart.

Možná to tedy byla pouze snaha přilákat turisty. Ostatně to je i důvod, proč se na Yucatánu staví přes 1500 kilometrů dlouhá železnice. Jde totiž o nejchudší mexický region a cílem je pomoci mu s rozvojem.

Turistka vylezla na známou mayskou pyramidu. Obětujte ji, hřímal rozlícený dav

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám